Obilazak gradilišta Žeželjevog mosta u Novom Sadu

0

Kako je tokom obilaska gradilišta Žeželjevog mosta u Novom Sad rečeno, početkom aprila preko mosta će biti pušten železnički saobraćaj, a za nekoliko meseci i drumski, nakon što radovi na pristupnim saobraćajnicama budu kompletno završeni.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je zajedno sa ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, komesarkom Evropske unije za transport Violetom Bulc i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, obišao gradilište Žeželjevog mosta u Novom Sadu, a delegacija je do mosta došla vozom.

“Čekali smo godinama, i evo gotovo na devetnaestogodišnjicu stradanja ovog mosta dočekali smo da preko njega može da prođe voz. Čini nas srećnima što imamo veliku podršku Republičke i Pokrajinske vlade, ali i partnera iz Evropske unije. Želim da se u ime Grada i svih Novosađana, a mislim da smo pokazali koliko smo strpljivi, zahvalim inženjerima, neimarima, odnosno radnicima koji su danonoćno bili angažovani na izgradnji mosta, jer njima pripada najveća zasluga što most izgleda ovako veličanstveno. Želeo bih da veoma brzo razgovaramo i o novim mostovima, jer Novi Sad zaslužuje ne samo obnovu starih mostova već da ima i nove mostove na reci Dunav”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović naglasila je da mostovi povezuju ljude, ali i da predstavljaju simbol budućeg razvoja države.

“Ovaj most nalazi se na važnom koridoru, odnosno na Koridoru 10. Srbija je zemlja koja želi da bude na najefikasniji način povezana sa svim zemljama u okruženju, a sebe vidi kao centralnu zemlju Zapadnog Balkana. Mi smo na putu ka Evropskoj uniji, i u tom smislu ispunjavamo svoje obaveze, a sve to radimo za naše građane, da bi naša ekonomija rasla, i da budemo u redu modernih razvijenih zemalja”, naglasila je Zorana Mihajlović.

Prema rečima Igora Mirovića u toku je i relizacija rekonstrukcije pruge od Novog Sada do Beograda u dve deonice, pa će kako je ocenio, za tri do četiri godine, za putovanje na toj relaciji biti potrebno četrdesetak minuta.

“Sve ovo je pokazatelj nove snage Srbije, dobre organizacije, zajedničkog planiranja, i našeg odnosa sa partnerima iz EU, jer oni su u značajnom obimu finansirali ovaj posao. To je pokazatelj budućnosti Srbije, tj. boljeg transporta, veće atraktivnosti za turizam i sve oblike poslovanja, a sve u skladu sa trendom rasta i razvoja u našoj zemlji poslednjih godina”, kazao je Mirović.

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc poručila je da je Zapadni Balkan sada na mapi povezanosti i da je na Srbiji i drugim zemljama da odluče kojom brzinom će ući u Evropsku uniju, i iskoristiti pogodnosti najveće ekonomije na svetu. Ona je izrazila zadovoljstvo što je EU sufinansirala tako značajan projekat vredan 50 miliona evra, sa 40 miliona evra, i to kako je rekla, ne samo za izgradnju samog mosta, već je i od četiri miliona evra neophodnih za izgradnju pristupnih puteva, EU izdvojila tri miliona.

žeželjev most

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.