Obeležen 1. mart – Svetski dan civilne zaštite u Novom Sadu

0

Sa ciljem da se podigne nivo svesti o značaju pripremljenosti građana i njihovom poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća i opasnosti, Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije u saradnji sa načelnicima upravnih okruga i gradonačelnicima, obeležava 1. mart – Svetski dan civilne zaštite.

Tim povodom u sedištu Južnobačkog upravnog okruga održana je svečana sednica kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i onih institucija koje su u funkciji civilne zaštite. Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković istakao je da je civilna zaštita dugo bila nepravedno zapostavljena, međutim poslednjih nekoliko godina intenzivno se radi na podizanju svesti građana, kao i na organizovanju jedinica civilne zaštite.

Prisutnima se obratio i zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević koji istakao da je civilna zaštita u Novom Sadu na visokom nivou.

– Veliki pomak u sektoru civilne zaštite desio se 2012. godine kada je započet proces obrazovanja jedinica civilne zaštite opšte namene. Za teritoriju Grada Novog Sada predviđena su 72 voda jedinice, sa 2520 pripadnika. Grad svake godine na direktan ili indirektan način  ulaže u opremu i obuku jedinica civilne zaštite i utiče na podizanje svesti građana o važnosti tog sektora. Ove godine za te potrebe izdvojeno je oko 40 miliona dinara. Nadam se da neće biti mnogo povoda da društvo spozna koliki je značaj civilne zaštite, ali bitno je da preventivno delujemo – izjavio je Srđan Kružević.

Osnaživanje sektora civilne zaštite ima za cilj da uspostavi pravovremen i efikasan odgovor društva na izazove i rizike, formiranjem operativnijih snaga civilne zaštite koje se mogu dobro opremiti i obučiti za delovanje u vanrednim situacijama. Načelnik Uprave za vanredne situacije Dragan Cvetićanin je objasnio da Ministarstvo za unutrašnje poslove Republike Srbije preko Sektora za vanredne situacije intenzivno radi na tom zadatku.

-Formirane su specijalizovane jedinice, izvršene su obuke svih pripadnika, svake godine se izvode treninzi specijalizovanih jedinica i sada možemo da kažemo da su one spremne da reaguju u vanrednim situacijama. Te jedinice su deo integrisanog sistema zaštite i spasavanja, uz postojeće snage sektora i od velikog je značaja da budu spremne da adekvatno i pravovremeno reaguju – rekao je Dragan Cvetićanin.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.