NSZ: Najtraženiji IT stručnjaci, vozači teretnih vozila i mašinski inženjeri

0
Prema “Anketi poslodavaca 2017/2018”, koju je sprovela NSZ na uzorku od oko 5.000 preduzeća, rezultati su pokazali da, poslodavci imaju probleme prilikom zapošljavanja, jer postoji veliki broj deficitarnih zanimanja, veliki broj ljudi bez radnog iskustva, veliki broj onih koji ne poseduju znanja i veštine neophodne poslodavcima, rekao je danas predsednik NSZ Zoran Martinović.
“Moramo da usaglašavamo proces stručnih praksi i obrazovanja sa potrebama poslodavaca”, rekao je Martinović i dodao da će akcenat ubuduće biti na prekvalifikaciji, dodatnim obukama i stručnim praksama koje bi olakšale zapošljavanje.
Iz sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) izdvojeno je 3,65 milijardi dinara za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja, kao i 550 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, rekao je Martinović.

Kako bi sredstva bila iskorišćena na pravi način, NSZ i Privredna komora Srbije organizovale su skup na kojem su, prema Martinovićevim rečima, poslodavci upoznati sa uslovima korišćenja subvencija.

“Na tim skupovima primećujemo da veliki broj poslodavaca ne zna detalje sa kojima može da konkuriše i ostvari subvencije, zato je važno da ih pravilno i blagovremeno obavestimo o tome”, ukazao je Martinović i dodao da se povećava broj poslodavaca koji su zainteresovani za korišćenje subvencija.

Martinović je naglasio da sredstva na koje država može da računa za podsticanje zapošljavanja jesu sredstva iz IPA fondova u iznosu od oko pet miliona evra, ali i da se očekuje i iznos od oko 500 miliona dinara od lokalnih samouprava.

Prema rezultatima ankete, prerađivačka industrija i trgovina u prethodnoj godini zaposlile su najviše ljudi, a zanimanja koja se najviše traže su IT stručnjaci, vozači teških teretnih vozila i mašinski inženjeri.

Jedan od zaključaka ankete je da je u prošloj godini kreirano tri odsto više radnih mesta u odnosu na godinu pre.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.