Završni radovi na realizaciji projekta izgradnje postrojenja za kompostiranje

0
Foto: JKP "Gradsko zelenilo"

U sklopu novog rasadnika uz veliku podršku Grada i Gradonačelnika kroz odobrena sredstva za kupovinu savremene mehanizacije pokrenuta je proizvodnja komposta i malča koja podrazumeva proces u kom se sakupljena biomasa sa zelenih površina koje su u programu redovnog održavanja, kompostiranjem ponovo upotrebljava za sadnju i podizanje novog zelenila uz upotrebu savremenih tehnologija.

U toku su završni radovi na betoniranju kompostnog polja u novom rasadniku JKP “Gradsko zelenilo“ Novi Sad i u narednom periodu ćemo početi intenzivnu proizvodnju komposta. U okviru realizacije ovog projekta izgradnje postrojenja za kompostiranje koji je finansiran iz donacije Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) do sada je izgrađen hangar za smeštaj mašina i opreme.

Vizija JKP “Gradsko zelenilo“ jeste da se na godišnjem nivou, u procesu kompostiranja sakupi 5000 tona biorazgradivog otpada koji bi na površini kompostnog polja bio prerađen i gde bi se proizvela veća količina komposta, dva do tri turnusa godišnje, uz upotrebu inovativne tehnologije i savremene mehanizacije, a sve u skladu sa Zakonima zaštite životne sredine i njihovim regulativama.

Kroz projekat Regionalne deponije Novi Sad JKP “Gradsko zelenilo“ će u budućnosti ostvariti međuopštinsku saradnju uz podršku Grada Novog Sada, u okviru koje se planira prikupljanje biootpada iz opština Južno-bačkog okruga i gravitirajućih teritorija regionalne deponije Novi Sad. Procene su da se radi o količini oko 26000 tona biorazgradivog otpada, tada će se proizvoditi veće količine komposta koji će moći pored dosadašnje upotrebe na javnim površinama i komercijalno da se plasira na tržište u manjim i većim pakovanjima.

Glavna uloga Gradskog zelenila je da sa javnih zelenih površina koje su date na upravljanje sav biootpad pretvori u kompost koje je jedno od najboljih organskih đubriva i na taj način smanji troškove sa jedne strane, a sa druge strane pozitivno utiče na životnu sredinu i kvalitet života stanovništva.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.