Za dve nedelje “Čistoća” odnela 80 tona ambalažnog otpada na deponiju

0
Foto: cistocans.co.rs

Pilot projekat primarne separacije otpada u Novom Sadu je počeo 1. novembra, a tokom prve dve nedelje na Gradsku deponiju je odneto više od 80 tona sirovina iz podzemnih kontejnera koji su posebno obeleženi za ambalažni otpad.

Značajna količina smeća koje je već u domaćinstvima razdvojeno za dalje sortiranje i reciklažu pokazuje da su građani u širem centru Novog Sada dobro prihvatili ovaj projekat, saopštilo je JKP “Čistoća”.

“Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da su Novosađani pokazali visok nivo svesti kada je reč o separaciji otpada i da su naši apeli već na početku projekta urodili plodom. Količina reciklažnog otpada koji se dovozi na deponiju se iz dana u dan povećava i na taj način JKP “Čistoća” je u mogućnosti da otpad iskoristi u daleko većoj meri nego do sada. U narednom periodu nastavićemo da promovišemo primarnu separaciju u novosadskim školama, kao i u direktnom kontaktu sa građanima i mesnim zajednicama koje su uključene u pilot-projekat”, izjavio je direktor JKP “Čistoća” Vladimir Zelenović.

Punu podršku ovom projektu daje Grad Novi Sad.

“Razdvajanje otpada je dobra praksa zemalja Evropske unije koje imaju izraženu ekološku svest i vode odgovornu politiku zaštite životne sredine. Ponosan sam što je Grad Novi Sad započeo taj proces i što se pokazalo da naši sugrađani uviđaju njegovu važnost. Namera nam je da projekat zaživi u svim delovima Novog Sada i pružićemo neophodnu podršku JKP “Čistoća” da to i ostvari”, naglasio je član Gradskog veća zadužen za komunalne poslove Vladimir Stojković.

Podsetimo, u širem centru grada oivičenom Beogradskim kejom, Ulicom Maksima Gorkog i Bulevarom oslobođenja, kao i na Žitnom trgu, na 70 lokacija podzemni kontejneri su posebno obeleženi za komunalni i ambalažni otpad. Ambalažni otpad na Gradsku deponiju odvozi posebno obeležen kamion i taj otpad se ne meša sa komunalnim otpadom. Po dolasku na Gradsku deponiju, otpad se dalje razdvaja na linijama za separaciju i šalje na reciklažu.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.