„Vode Vojvodine” izdale vodne uslove za izradu GUP Novog Sada do 2030. godine

0

JVP „Vode Vojvodine“ izdalo je vodne uslove 28 septembra 2021 godine, na zahtev JP „Urbanizam“, a u svrhu izrade Generalnog urbanističkog plana (GUP) za Grad Novi Sad do 2030 godine.

Vodni uslovi izdati za GUP tiču se desetine vodnih objekata, a jedan od tih je i izgradnja nasipa prve odbrambene linije na prostoru oko Kameničke ade, radi uspostavljanja odbrane od hiljadugodišnje velike vode reke Dunav, koja će uz postojeći nasip činiti fizičku, funkcionalnu i tehničku celinu, saopšteno jeiz ovog preduzeća.

Planira se pretvaranje dela nasipa prve odbrambene linije, levo od Šodroša, u nasip druge odbrambene linije, uz izradu projektno tehničke dokumentacije, a u skladu sa planskim dokumentom koji predviđa izgradnju predmetnog nasipa i obavezu izrade odgovarajućih studija, kojima će se proveriti, odnosno dokazati stabilnost objekta.

Razlika između prethodnih zahteva JP „Urbanizam“ koji su stizali na adresu JVP „Vode Vojvodine“ i ovog iz septembra ove godine, jeste da je uz ovaj zahtev dostavljena dopunjena dokumentacija koja je prethodno izostala, između ostalog i studija Instituta „Jaroslav Černi“, koji je analiziralo hidro-potencijale Dunava na ovom potesu. Ova studija je pokazala da bedem oko Kameničke ade nema nikakav negativan uticaj na tok reke, na unutrašnje i spoljne vode, niti na led, te da čak ima pozitivan uticaj na podzemne vode u delu Limana 4, Telepa i Adica, jer će preko Šodroša sistemom spojenih sudova da se reguliše njihov nivo. Imajući sve navedeno u vidu, nije neobično što su isti ljudi koji su ranije dali negativno mišljenje, sada dali pozitivno. Izdati vodni uslovi ne dotiču se pitanja izgradnje novih objekata. Svaka eventualna dalja aktivnost po ovom pitanju se, po zakonu, razrađuje u planovima nižeg reda, za koje je najpre neophodno dostaviti posebne zahteve, a zatim i pojedinačne projekte i studije u JVP „Vode Vojvodine“na razmatranje.

– Budući da se radi o temi, koja je već duže vreme u žiži javnosti, te da je JVP „Vode Vojvodine“ stavljeno u kontekst nezakonitih radnji na vodnom pojasu reke Dunav, a sve u cilju izgradnje kompleksa, kolokvijalno nazvanim „Novi Sad na vodi“, JVP „Vode Vojvodine“ ovim putem obaveštava javnost da takvi zahtevi nisu stigli na našu adresu, od poslednjeg negativnog mišljenja koje je izašlo iz naše kuće, potpisanog od stručnih službi. Ukoliko po tom pitanju bude promena i neki sličan zahtev u međuvremenu stigne, zbog aktuelnosti samog predmeta, JVP „Vode Vojvodine“ o tome će obavestiti javnost, a naše stručne službe će svakako dati mišljenje, kao i do sad, u skladu sa Zakonom o vodama i pravilima struke- saopšteno je iz “Voda Vojvodine”.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.