Visok vodostaj Dunava aktivira izvorišta komaraca

0
Foto: pixabay.com

Zbog novog, značajnog porasta vodostaja Dunava, neuobičajenog za ovo doba godine, u narednim danima očekuju ponovno aktiviranje izvorišta rečnih komaraca na velikim površinama izliva na obe obale, saopštavaju iz „Ciklonizacije”.

Kako kažu iz tog preduzeća, prati se stanje na terenu, a u toku su pripreme za tretmane koji će biti izvedeni u narednim danima.

– U gotovo 50 godina, koliko se „Ciklonizacija” bavi suzbijanjem komaraca u Novom Sadu, nije zabeleženo da je sredinom avgusta bilo potrebe za ovako sveobuhvatnim tretmanima protiv rečnih ili ruralnih komaraca – objašnjava menayer „Ciklonizacije” za odnose s javnošću Dario Aćimović. – Međutim, ove godine u Evropi su u proteklom periodu zabeležene ekstremne količine padavina za ovo doba godine i to je dovelo do talasa koji je podigao nivo Dunava do mere da puni izvorišta komaraca na velikim površinama. Naši stručnjaci već dve nedelje prate vodostaj Dunava u Mađarskoj i na vreme su predvideli i porast kod nas, te mere koje ćemo morati da preduzmemo. Dunav je već napunio izvorišta, a vrh ovog talasa očekujemo danas. Za sada, projekcije su da će povlačenje ići relativno brzo, ali mi smo spremni i za teži scenario, u kojem bi se ta visoka voda zadržala i u dužem periodu.

Kako kaže, protiv te vrste komaraca već su startovali larvicidni tretmani sa zemlje i s vode, a narednih dana počeće i tretmani protiv odraslih formi. Tretmani će biti sprovedeni sa zemlje ULV generatorima na terenskim vozilima, s vode čamcima i amfibijama, a ukoliko bude potrebe, izvešeće se i vazdušni tretmani iz helikoptera i aviona. Osim toga, ekipe „Ciklonizacije” sprovode planirane tretmane protiv kućnih ili urbanih komaraca, kao i porotiv invazivnih azijskih tigrastih.

– Redovno se prati brojnost te vrste komaraca na teritoriji celog grada, svih progradskih naselja i sela. Tamo gde se uoči povećanje brojnosti, izvode se tretmani, tako da u ovom trenutku možemo reći da se tretmani izvode svakodnevno u nekom delu grada. I još jednom molim građane da budu odgovorni i da ne gaje tu vrstu komaraca u svojim dvorištima, odnosno da ne drže kofe i burad s vodom, da provere protočnost oluka i slično.

Pošto je reč o vrsti komaraca koja prenosi virus Zapadnog Nila, „Ciklonizacija” tokom sezone, u saradnji s gradskom upravom, prati i zaraženost komaraca.

– U drugom krugu analizirani su uzorci sa 46 lokacija u gradu, prigradskim naseljima i selima, sakupljeni u drugoj polovini jula i početkom avgusta. Kao i u prvom krugu, kada su na analizu poslati komaraci s 30 lokacija iz svih delova Novog Sada sakupljeni u prvoj polovini jula, ni u drugom krugu nisu detektovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom – objašnjava Dario Aćimović.

Kako kaže, takav rezultat je očekivan jer su za razvoj virusa u komarcima potrebni duži periodi toplog vremena. Zato je, kaže Aćimović, vrlo verovatno da će virus Zapadnog Nila biti detektovan u uzorcima koji će biti sakupljeni tokom avgusta.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.