Uz novi park između Naselja i Detelinare – parking i staze

0
Foto: grad novi sad

Budući da su odabrani izvođači za nastavak uređivanja novog parka između Novog naselja i Detelinare, kao i za izgradnju saobraćajnih površina oko te zelene oaze, stanovnici tih kvartova mogu očekivati neimare u svom komšiluku nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Izgradnja saobraćajnih površina s pratećom infrastrukturom oko parka kod Ranžirne stanice koštaće malo više od 161,4 milion dinara, s PDV-om (161.432.087), odnosno oko 134,5 miliona bez tog poreza. Nadležni u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije taj posao su poverili novosadskim firmama „AB&CO”, „Put-invest”, „ Energotehnika – Južna Bačka” i „Suuniko solutions”, koje će sve predviđene radove morati da završe za 270 kalendarskih dana.

Završen je i tender za drugu fazu uređenja parka, za koju će biti izdvojeno gotovo 87,5 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 121,5 s njim. Ugovor je dodeljen jedinom ponuđaču, firmi „Graditelj NS”, koja je bila zadužena i za prvu fazu, s učesnicima u ponudi preduzećima „Aledž E&C” iz Beograda, „KLM inženjering TM” iz Novog Sada i „Cvetnik” iz Zemuna”. Inače, odabrani izvođači će sve planirane radove morati da završe za 210 kalendarskih dana.

Kada je reč o saobraćajnim površinama i pratećoj infrastrukturi, predviđena je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, saobraćajnica, parkinga i biciklističkih i pešačkih staza, kao i postavljanje nove javne rasvete. Uz park između Detelinare i Novog naselja od behatona će biti izgrađeno 282 parkinga s četiri mesta za invalide, kao i pešačka staza uz ivicu parka, duga oko 899 metara i bicklistička u Ulici Radomira Raše Radujkova, duga 118 metara.

U okviru komunalnog opremanja novog stambenog bloka na Novom naselju, u produžetku parka će biti izgrađene saobraćajne površine s odgovarajućim parking-prostorom, koje će biti povezane s ulicama Rodoljuba Čolakovića, Milana Ješića Ibre i Đorđa Nikšića Johana. Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, nova saobraćajnica u produžetku Ulice Milana Ješića Ibre, koja će biti rekonstruisana, imaće kolovoz širok šest metara. U toj ulici je, nakon rekonstrukcije, planirano ukupno 233 parkinga s četiri mesta za invalide, a osim saobraćajnih površina, trebalo bi izgraditi i kanalizacionu i vodovodnu mrežu, ali i postaviti novu javnu rasvetu.

Završen je tender za drugu fazu uređenja parka, za koju će biti izdvojeno gotovo 87,5 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 121,5 s njim. Ugovor je dodeljen jedinom ponuđaču, firmi „Graditelj NS”

U gradnju parka kod Ranžirne stanice do sada je investirano oko 150 miliona dinara, pa će firme kojima je poverena druga faza uređivanja, u suštini samo nastaviti ranije započete radove. Kako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, trebalo bi nivelisati teren, te postaviti behaton na više od 5.000 kvadratnih metara pešačkih staza. Preko već izgrađene velike fontane biće napravljena dva mostića, a preostala je još gradnja dve manje fontane, kao i postavljanje odgovarajućih česmi i urbanog mobilijara, poput klupa, držača za bicikle, korpi za otpatke. Osim toga, neophodno je postaviti i cevovod za sistem za navodnjavanje, kao i raskrčiti teren i ukloniti rastinje i stara stabla, te urediti i opremiti planirano dečje igralište, teren za boćanje i dr.

Nakon završetka građevinskih radova, sledi ozelenjavanje parka, odnosno hortikulturno uređivanje, koje će, kako je ranije najavljeno, biti povereno „Gradskom zelenilu”, međutim, još uvek nije poznato koliko će to koštati.

Preko već izgrađene velike fontane biće napravljena dva mostića, a preostala je još gradnja dve manje fontane, kao i postavljanje odgovarajućih česmi i urbanog mobilijara
Imajući u vidu sve rokove i vremenske uslove, radovi u parku i oko parka najverovatnije će početi krajem januara, a Novosađani će u uređenoj zelenoj oazi moći da uživaju i da se rekreiraju tek u drugoj polovini naredne godine.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.