Usvojeni petogodišnji strateški planovi ustanova kulture u Novom Sadu

0

U septembru se navršilo četiri godine od usvajanja Strategije kulturnog razvoja Grada Novog Sada, za period 2016-2026. godine.

Tim povodom član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić održao je kolegijum predstavnika novosadskih ustanova kulture u Svečanoj sali Gradske kuće. Tom prilikom predstavljeni su rezultati “Projekta 33″ u okviru kojeg su izrađeni petogodišnji strateški planovi ustanova kulture, čime je Novi Sad postao jedinstven grad u regionu, gde gotovo sve ustanove kulture imaju usvojene petogodišnje planove razvoja. Inicijator ”Projekta 33” bila je Uprava za kulturu Grada Novog Sada, a tokom njegove realizacije najtešnje je sarađivala sa Fondacijom ”Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, kao nosiocem procesa strateškog planiranja. Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama bio je partner na projektu, a nosilac je bila UNESKO katedra Univerziteta umetnosti u Beogradu koja je sprovela mentorski i edukativni proces.

“Ovaj Projekat realizovan je prateći Strategiju kulturnog razvoja Grada Novog Sada, a cilj je bio da se ujedine zaposleni svih naših ustanova, stručnjaci za pitanja kulturne politike iz Srbije i inostranstva i donosioci odluka. Tokom najdužeg, najtemeljnijeg i, po broju ustanova koje obuhvata, najobimnijeg poduhvata u pravcu strateškog planiranja, postigli smo izvanredne rezultate. Ustanove kulture su ostvarile čvrstu saradnju na brojnim radionicama, seminarima i mentorskim sastancima, a to je bila prilika za mapiranje izazova i modela njihovog prevazilaženja. Pozicioniranje svoje uloge u okruženju, otvaranje ka publici, analiza savremenih načina komunikacije, novih društvenih aspekata i novih uloga kulture, neke su od tema koju su razmatrane. Ja sam veoma zadovoljan što smo sproveli značajan proces i stvorili strategije koje će omogućiti da ustanove kulture ostvare maksimum svojih potencijala, te uslove da se stvore nove vrednosti iz njihovog udruženog delovanja”, naglasio je Dalibor Rožić i čestitao svim učesnicima Projekta na ostvarenom uspehu. Dvojezična publikacija Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” o “Projektu 33” sabira strateške planove ustanova kulture na području Grada Novog Sada i opisuje koncept, faze i ciljeve projekta, te predstavlja svojevrsni dokument o programima, merama i inicijativama pruženim od strane ustanova kulture u Novom Sadu.

Kako se moglo čuti na kolegijumu, nekoliko stotina zaposlenih i rukovodilaca u ustanovama kulture uzelo je učešća u Projektu, što će, kako je ocenjeno, dodatno doprineti pripremi Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

“Od usvajanja Strategije kulturnog razvoja mnogo toga značajnog dogodilo se na polju kulture u Novom Sadu. Usvojili smo Akcioni plan, otvorili nove ustanove kulture, nova mesta kulture, odnosno Kulturne stanice, što sve doprinosi decentralizaciji i povećanom uključivanju građana u kulturne aktivnosti. Takođe nastojimo da povežemo sve kulturne poslenike, posebno predstavnike vaninstitucionalne scene sa ustanovama i donosiocima odluka, da podstaknemo međunarodnu i intersektorsku saradnju. Mnogo je uloženo i u prostorne kapacitete i u programe kakve treba da ima Evropska prestonica kulture. Gradi se Kreativni distrikt u tzv. Kineskoj četvrti, jedinstven u regionu, završava se velelepna zgrada Muzičke i Baletske škole sa koncertnom dvoranom, podgrađe Petrovaradinske tvrđave i staro jezgro grada dobijaju novo ruho, a usmereni smo na to da kultura pokaže da može biti veliki zamajac ukupnog razvoja zajednice”, zaključio je Dalibor Rožić.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.