Usvojen akcioni plan kulturnog razvoja grada

0
centar

Grad Novi Sad usvojio je Akcioni plan realizacije projekata Strategije kulturnog razvoja. Akcioni plan predstavlja skup specifičnih i usmerenih aktivnosti koje će Grad Novi Sad, preko Gradske uprave za kulturu, a uz saradnju sa brojnim drugim akterima, realizovati u 2017. i 2018. godini. Plan omogućava Gradskoj upravi da zadrži fleksibilnost u delovanju, i da se prilagođava promenljivim okolnostima, kako bi se ostvarili ciljevi predviđeni Strategijom kulturnog razvoja od 2016. do 2026. godine.

Metodologija izrade akcionog plana zasnivala se na principima transparentnosti i participativnosti. U pripremi Akcionog plana ključnu ulogu imala je Radna grupa za izradu Akcionog plana kulturnog razvoja Grada Novog Sada koja je redovno vršila konsultacije sa brojnim pojedincima, organizacijama i ustanovama, uključujući predstavnike institucija kulture i nezavisne kulturne scene. Tekst Akcionog plana objavljen je 3. maja 2017. godine u javnosti, a o istom se raspravljalo i u okviru tri javne rasprave.

Na osnovu Akcionog plana u julu ove godine biće osnovan Forum za kulturu, stalno savetodavno telo u čijem radu će učestvovati svi zainteresovani akteri iz oblasti kulture. Jedna od prvih tema Foruma biće analiza dosadašnjih kriterijuma i merila za dodelu sredstava prilikom projektnog finansiranja, ali i formiranje budućih kriterijuma i merila po kojima će biti odlučivano kako bi se postigli najbolji rezultati u tom smislu.

Takođe, među prvim prioritetima Foruma biće aktivnosti u vezi sa realizacijom velikih infrastrukturnih poduhvata, koje predviđa projekat ”Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine” kao što su revitalizacija podgrađa Petrovaradinske tvrđave i pretvaranje Kineske četvrti u centar kulturnog i kreativnog stvaralaštva.

Kako bi se unapredili kapaciteti Gradske uprave za kulturu Akcioni plan predviđa izradu zvanične internet stranice koja će olakšati i modernizovati komunikaciju sa zaintersovanim akterima u kulturi i učiniti je transparentnijom, što će biti obavljeno u najskorije vreme.
Grad Novi Sad putem resorne uprave na delu pokazuje da želi da reši probleme sa kojima su se suočavala pojedina udruženja godinama u nazad. Na temelju Odluke o sufinansiranju dela tekućih troškova reprezentativnim udruženjima u iznosu do 45 %, prvi put je realizovan Konkurs te vrste, kako bi udruženja mogla da povoljnije reše pitanja zakupa prostora.

I na ovaj način, Grad želi da pruži podršku ne samo institucijama, već sada i nevladinim organizacijama koja deluju u oblasti kulture, pokazujući želju za dugorčnim, sistematskim i kontiunuiranim razvojem kulturne scene Grada Novog Sada, a sve u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Grada.

Izvor: Grad Novi Sad

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.