Upisna trka na Univerzitetu u Novom Sadu počinje 24. juna

0
Foto: fakulteti.edukacija.rs

Univerzitet u Novom Sadu raspisao je u ponedeljak konkurs za prijem nove generacije studenata za osnovne strukovne, akademske i integrisane studije, a prema upisnom kalendaru junski upisni rok počeće 24. juna, prijavom kandidatata koja će trajati tri dana.

Izuzetak je jedino Akademija umetnosti, na kojoj će se prijave primati već sledeće nedelje, od utorka, 16. juna, do petka, 19. juna. Posle prijavljivanja kandidate za Pedagoški fakultet u Somboru i Učiteljski s nastavom na mađarskom u Subotici, 29. juna čeka prethodna provera sposobnosti. Prijemni ispiti počeće 30. juna i takođe će trajati tri dana, opet, s izuzetkom Akademije umetnosti, na kojoj prijemni počinju 18. juna i traju do 30. juna. Junski upisni rok trebalo bi da se ove godine završi do 22. jula.

Univerzitet u Novom Sadu i ove godine maturantima, na svojih 14 fakulteta, nudi obrazovanje u različitim poljima, od društveno humanističkih, preko prirodno matematičkih, medicinskih i tehnoloških nauka, pa do umetnosti. Uz dosadašnje smerove, tu su i novi koje će ponuditi Filozofski fakultet s tri nova studijska programa, Fakultet tehničkih nauka sa šest, Građevinski u Subotici nudi jedan nov program, a Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku dva nova studijska programa. Upisni uslovi i ove godine isti su kao ranijih. Naime, pravo da konkurišu imaju svi koji su završili četvorogodišnje srednje škole, bilo da su stručne ili gimnazije. Izuzetak je jedino Medicinski fakultet, na koji mogu samo maturanti gimnazija i medicinskih škola, dok na smer specijalne rehabilitacije i edukacije mogu i iz drugih srednjih škola, ako su društvenog usmerenja, a jedino na farmaciju mogu da konkurišu maturanti svih četvorogodišnjih srednjih škola. Da li će se i upisati zavisi od broja bodova koje sakupe i, naravno, konkurencije na željenom fakultetu. Kao i ranije i ovaj put, uspeh iz srednje škole donosi 40 bodova, a računa se tako što se uspeh u svakom razredu srednje škole zaokružen na dve decimale ponoži sa dva i zatim sabere. Na taj način kandidat može da sakupi najmanje 16, a najviše 40 bodova.

Na prijemnom ispitu može da se osvoji maksimalno 60 bodova. Prijemni ispit obavezan je za sve osim za one koji su u četvrtoj godini srednje škole osvojili neku od prve tri nagrade na republičkom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu. Ovim kandidatima upisuje se 60 bodova bez izlaska na prijemni ispit.

Na budžet mogu da se upišu kandidati koji sakupe najmanje 51 bod, ali tek ukoliko se na rang listi nađu u okviru broja predviđenog konkursom za buyetsko finansiranje. Ukoliko budu ispid te crte preostaje im samofinansiranje, na koje imaju pravo i oni sa sakupljenih najmanje 30 bodova, opet ukoliko na rang listi budu u okviru broja predviđenog za samofinansiranje.

Međutim, kada dođe do upisa i oni koji budu ispod jedne ili druge crte, a imaju dovoljan broj bodova, mogu da se nadaju da će se upisati. Naime i buyetska i samofinansirajuća crta su pomerljive i to u slučaju da odustane neko od onih koji se iznad ovih crta nađu.

Strukovne ili akademske studije

Na UNS-u svi fakulteti imaju osnovne akademske, a neki i strukovne studije. Na akademskim studijama studenti se osposobljavaju za razvoj i primenu naučnih, stručnih i umetničkih dostignuća, a na strukovnim za primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces. Osnovne akademske studije imaju od 180 do 240 ESPB bodova. Sa najmanje 180 ESPB bodova i najmanje tri godine stiče se stručni naziv bečelor, dok osnovne akademske studije od najmanje 240 ESPB bodova, odnosno u trajanju od najmanje četiri godine nose stručni naziv diplomirani.

Posle ovih slede master akademske studije s najmanje 60 ESPB bodova, ako je prethodno ostvaren obim osnovnih akademskih studija od 240 ESPB bodova ili najmanje 120 ESPB bodova, ako je prethodno ostvaren obim osnovnih akademskih studija od 180 ESPB bodova i akademski naziv master. Akademski studijski programi iz medicinskih nauka organizuju se integrisano u okviru osnovnih i master akademski studija, s ukupnim obimom od najviše 360 ESPB bodova.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.