Unapređenje plana upisa za dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini

0
Izvor: printscreen pinterest

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić pozdravio je prisutne na sastanku koji je, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održan sa ciljem unapređenja plana upisa za dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini.

Tom prilikom, on je istakao da je dualno obrazovanje važna tema i da Grad Novi Sad pruža podršku takvom načinu obrazovanja kroz koji učenici imaju priliku da steknu znanja i veštine koje će ih pripremiti za obavljanje odabranog zanimanja, a sve u skladu sa potrebama privrede lokalne samouprave u kojoj se školuju i žive.

“Drago mi je što ove godine u sistemu dualnog obrazovanja postoji 51 obrazovni profil i što su velike kompanije iz Novog Sada iskazale potrebu i zainteresovanost da se uključe u program. Grad će, u saradnji s resornim ministarstvom, nastaviti da unapređuje ovaj vid obrazovanja i tako ćemo zajedno omogućiti mladima da steknu značajne kompetencije i da se lakše zaposle”, izjavio je Milan Đurić.

Sastanku koji je održan u Gradskoj kući prisustvovali su direktori 18 srednjih stručnih škola Južnobačkog okruga. U srednjim stručnim školama na teritoriji Južnobačkog okruga zastupljeno je jedanaest područja rada, dominantna su četiri: elektrotehnika, saobraćaj, trgovina, ugostiteljstvo i turizam, kao i mašinstvo i obrada metala. Dualno obrazovanje je model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju, odnosno izgrađuju znanja, veštine, sposobnosti i stavovi u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja. Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić je naglasila da je veoma značajno da dualno obrazovanje napreduje i da se razvija u Novom Sadu, ali i u Baču, Bečeju, Titelu i drugim opštinama regiona.

“U današnje vreme mladima je važna brzina transfera znanja, a mi im to nudimo umrežavanjem znanja sa veštinama. Te veštine oni ne mogu da steknu samo u školama, već moramo da otvorimo i vrata kompanija koje u Srbiju dolaze sve više i više. Te kompanije biraju Srbiju za svog partnera između ostalog i zbog toga što mi ovde imamo dualni model realizacije nastave, što govori o tome da naši mladi mogu da prate savremene tehnološke razvoje. Novina ove godine je da takav tip obrazovanja uvodimo i u oblasti visokog, akademskog obrazovanja jer nam je važno da osnažimo njihove kompetencije, podignemo nivo samopouzdanja. Cilj da mladi ostanu da žive i rade u Srbiji i da se razvijamo tako da stub ekonomskog razvoja naše zemlje bude obrazovanje”, rekla je prof. dr Gabrijela Grujić.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.