U Novom Sadu i Beočinu detektovani prvi komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

0
Foto: pixabay.com

Od 55 uzoraka komaraca sakupljenih u drugoj polovini avgusta u Novom Sadu i četiri vojvođanske opštine, prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovano je u dva uzorka. Reč je o komarcima uzorkovaniom u Adamovićevom naselju u Novom Sadu i selu Čerević u opštini Beočin.

Iz “Ciklonizacije” navode da se prisutvo ovog virusa u populaciji komaraca prati kontinuirano od početka sezone, a ovo su prvi ovogodišnji uzorci koji su zaraženi virusom Zapadnog Nila. Ovakvi rezultati su, kažu, očekivani jer se viris u populaciji komaraca pojavljuje upravko krajem sezone, odnosno krajem jula i u avgustu, u zavisnosti od hidrometeoroloških uslova.

-Tokom cele sezone testirano je više stotina uzoraka iz svih delova Novog Sada, prigradskih naselja i sela i ovo su prvi zaraženi komarci ove giodine. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom- rekao je Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Cklonizacije”.

“Ciklonizacija” je izvela tretman proitiv komaraca u Čereviću, neposredno nakon uzimanja uzorka, dok će tretman u Adamovićevom naselju biti izveden već večeras.

-Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imala najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se u drugoj polovini jula i tokom avgusta- objasnio je Aćimović.

Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature. Izrazito visoke temperature pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani.

-U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Važno je da se sistematski radi na suzbijanju komaraca i da se ne dospusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus- naveo je Aćimović.

Za slučajeve groznice Zapadnog Nila registrovane u Srbiji krivac je komarac kome je naše podneblje uobičajeno stanište. Reč je o urbanim, ili kako ih često zovemo kućnim komarcima, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi.

Tretmane protiv kućnih komaraca, u okviru ovogodišnje akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, “Ciklonizacija izvodi još od aprila. Tokom ovi meseci izvedeno desetine serija larvicidnih tretmana na kanalima, barama i svim stajaćim vodenim površinama. Takođe, izvedeno je stotine tretmana sa zemlje protiv odraslih formi ovih komaraca u svim delovima grada, prigradskim naseljima i selima, a rade se i tretmani u zatvorenom u zgradama koje imaju problem sa stalno poplavljenim podrumima na Novom naselji i Limanu.

– Razmnožavanje ovog komarca u svojim dvorištima građani mogu da spreče. Potrebno je da tokom sezone jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara. Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom. I male površine vode dovoljne su za veliku produkciju komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom ili saksije koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana- ističe Aćimović.

Ekipe “Ciklonizacije” očekuju saradnju sa građanima i njihovu odgovornost.

Izvor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.