U Novom Sadu gotovo identična cena poreza na imovinu za 2021. godinu

0

Povodom tendencioznih naslova u pojedinim medijima u kojima se iznose netačne informacije o navodno velikom povećanju poreza na imovinu za 2021. godinu, ističemo da je visina poreza na imovinu u odnosu na 2020. godinu neznatno povećana, i to isključivo zbog Zakonske obaveze na osnovu koje Grad mora da izvrši uslađivanje visine poreza odnosu na kretanje prosečne cene nepokretnosti za period od 01. januara do 30. septembra 2020. godine.

Naime, u pojedinim medijima je objavljena nepotpuna informacija u vezi sa stvarnim povećanjem visine poreza, jer su navedeni iznosi povećanja cene kvadratnog metra nepokretnosti iz kojih se ne vidi koliko je povećanje iznosa poreza koji će građani stvarno plaćati u sledećoj godini. Zato je potrebno da građani znaju da je prosečna cena nepokretnosti navedena u Rešenju samo jedan od činilaca osnovice za utvrđivanje visine poreza koja je direktno uslovljena prometom i kretanjem cena nekretnina na tržištu, koje je evidentno u značajnom rastu, ali da to nije uslovilo značajno povećanje iznosa godišnjeg poreza na imovinu koji građani treba da plate.

Grad Novi Sad od 2013. godine nije menjao poresku stopu za utvrđivanje poreza na imovinu građana. Da je povećanje poreza na imovinu zaista neznatno jasno se vidi ako uporedimo iznose poreske obaveze u odnosu na sa prošlu godinu kada je za stan koji je izgrađen pre 10 godina, površine 50m2, u prvoj zoni, bilo potrebno izdvojiti za porez 9.806,74 dinara godišnje, dok će građani za porez na isti taj stan u 2021. godini morati da izdvoje 10.038,38 dinara, što je 231,64 dinara više u odnosu na 2020 godinu.

Kada su u pitanju novoizgrađeni stanovi, maksimalno povećanje poreza na imovinu na teritoriji Grada Novi Sad iznosi 373,10 dinara na godišnjem nivou, i to za potpuno novi stan u prvoj zoni. Ako kao primer uzmemo stan prosečne kvadrature od 50m2, povećanje u nominalnom iznosu po kvartalu iznosi ukupno 93,27 dinara.

Što se tiče samog Rešenja o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji Grada Novog Sada za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu, ono je objavljeno na sajtu Poreske uprave Grada Novog Sada i u Službenom listu Grada Novog Sada, i dostupno je javnosti. Navedeno Rešenje se primenjuje od 1. januara 2021. godine.

Ovim putem apelujemo na sve medije da ne iznose neproverene informacije i tako stvaraju nepotrebnu konfuziju i uznemirenost građana u ovom, inače, za sve nas teškom periodu. Činjenica je da ćemo u 2021. godini imati minimalan rast poreza na imovinu građana, jer Grad Novi Sad prethodnih osam godina nije menjao poresku stopu za utvrđivanje poreza na imovinu građana.

Autor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.