U četvrtak Dan mladog portugizera u centru grada

0

U okviru manifestacije Dan mladog portugizera, Novosađani će u četvrtak, 17. novembra, na početku Zmaj Jovine ulice imati priliku da besplatno degustiraju mlado vino iz “Mačkovog podruma”.

Prvo bure se otvara svakog trećeg četvrtka u novembru, kada se to čini i svuda u svetu, jer se tog dana slavi mlado vino. Dolazak mladog vina slavi se na svim meridijanima, od Burgonje do Japana, a “Mačkov podrum” ovu svetkovinu donosi i u Novi Sad.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Turističkoj organizaciji grada Novog Sada, govorili su osnivač izdavačke kuće “Prometej”, Zoran Kolundžija, izvršna direktorka “Mačkovog podruma” Đurđica Jojić Novaković i pokretač manifestacije Dan mladog portugizera, Sava Jojić.

Kao i svake godine, biće proglašen i novi vitez mladog portugizera. Ove godine to će biti Zoran Kolundžija, osnivač izdavačke kuće “Prometej”, kome će titulu preneti vitez mladog portugizera za 2015, novinar i publicista, Vanja Bulić. Novi vitez mladog portugizera je rekao da između ove dve kuće postoji dosta sličnosti.

“I ‘Prometej’ i ‘Mačkov podrum’ teže da očuvaju i popularišu tradicionalne vrednosti Fruške gore i našeg podneblja i obavljaju svojevrsnu prosvetiteljsku misiju. Zajedničko nam je i to da su ovo porodična preduzeća koja postoje i opstaju već četvrtinu veka, kao i da su nam tu nove generacije koje treba polako da preuzmu aktivnosti“, rekao je Kolundžija.

Izvršna direktorka vinarije “Mačkov podrum” Đurđica Jojić Novaković kaže da nas očekuje bogat program

“Svečano ćemo otvoriti prvo bure portugizera svatovca, a degustaciju će pratiti bogat program – sremački tamburaši, folklorni i tango plesači a uz to ćemo proglasiti pobednika na konkursu za najlepšu pesmu o vinu, koji “Mačkov podrum” organizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga“, rekla je direktorka vinarije.

Pokretač manifestacije i osnivač vinarije “Mačkov podrum” Sava Jojić kazao je da je portugizer vino koje je nekad bilo vrlo zastupljeno na fruškogorskom vinogorju.

„U svim razvijenim vinskim kulturama postoji mlado vino, i postoji običaj da se ono svečano dočekuje, i mi smo želeli da našim sugrađanima dočaramo tu atmosferu. Mlado vino se pravi posebnom tehnologijom, karbonskom maceracijom, i iako smo za sada jedini, čuli smo da ima vinara u Banatu koji se spremaju iduće godine da se upuste u proizvodnju mladog vina. Kad bi nas bilo više, i odjek i naš trud na unapređenju vinske kulture bi bio veći“, izjavio je Jojić.

Program počinje u 17 časova.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.