Stručnjaci “Ciklonizacije” otkrili veliko žarište azijskog tigrastog komarca

0

Nakon detaljne pretrage terena ekipe “Ciklonizacije” locirale su veliko izvorište azijskih tigrastih komaraca. Reč je o više zapuštenih i zaraslih parcela na Detelinari, iza Tržnog centra Merkur i podvožnjaka na početku Partizanske ulice.

“Tokom monitoringa odraslih komaraca koji smo redovno sprovodili u ovom delu grada, primećeno je značajno prisustvo jedinki ove invazivne vrste komaraca. Dosta vremena trebalo nam je da pretražimo šire područje, a prolaz do ovog žarišta komaraca naše ekipe morale su da prokrče trimerima i mačetama. Osim što su zarasle u vegetaciju, na ovim pacelama ima i zapuštenih pomoćnih objekata, smeća, saksija, kofa i ambalaže i drugih predmeta koji su puni vode. Tamo su naše ekipe zatekle rojeve ovih komaraca, dok su pobrojani predmeti sa vodom puni njihovih larvi. Tako smo u samom Novom Sadu dobili idealno izvorište tigrastih komaraca, odnosno žarište sa koga su se širili po okolini”, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

Odmah po otkrivanju izvorišta, odmah danas, operativci “Ciklonizacije” izveli su larvicidne tretmane, kao i tretman protiv odraslih formi termalnim zadimljavanjem. Kako bi efekat bio potpun, narednih dana tretmani će biti izvedeni u širem području.

“Za večeras je prognoziran povoljan vetar i temperature vazduha, tako da je plan da organizujemo tretman suzbijanja tigrastih komaraca ULV mašinama sa vozila na Novom Naselju, Avijatičarskom naselju, Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci i Rotkvariji.  Treba dodati i da je u prethodnom periodu sproveden i tretman larvi na mikro izvorištima u navedenom delovima grada”, objašnjava Aćimović.

Prema njegovim rečima, iskustva “Ciklonizacije” pokazuju da su izvorišta tigrastih komaraca (Aedes albopictus) u urbanim sredinama Novog Sada kišničare, septičke jame, gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe  kao i  sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su, kaže, uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikro izvorišta kao što su pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni cikus ove vrste.

“Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda.  Ukoliko građani u svom dvorištu ili okolini poseduju kišničare, šahtove, burad i druge posude sa vodom taj problem mogu da prijave našem call centru na 021/641 23 22. Naše ekipe će po dojavi sprovesti detaljan pregled terena i ako je potrebno izvesti larvicidni tretman. Na taj način sprečićemo zajedno širenje ove agresivne vsste komaraca”, objašnjava Aćimović.

Inače, stručnjaci “Ciklonizacije“ zvanično su odrasle jedinke tigrastog komaraca u Novom Sadu detektovale 2018. godine. Od tada se ova vrsta posebno prati i izvode se ciljani tretmani njihovog suzbijanja. Tokom ove i proteklih sezona detektovano je širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara u okolini Partizanske ulice po obližnjim delovima grada – Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci, Rotkvariji, Novom Naselju i Avijatičarskom naselju.

“Činjenica je da ove godine nije bilo prave zime i kontinuiranih niskih temperature, te je očekivano i to što nije bilo prirodne redukcije njihove brojnosti. Zato naši stručnjaci od početka sezone prate brojnost i rasprostranjenost ove vrste komaraca i kada god se ukaže potreba izvode tretmane”, kaže Aćimović.

Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i “grizu” veći deo dana.

PRVI KOMARAC ZARAŽEN VIRUSOM ZAPADNOG NILA

Kako je reč o vrsti komaraca koja prenosi virus Zapadnog Nila, a na našem području reč je o takozvanom urabanom ili kućnom komarcu (Culex), “Ciklonizacija” tokom sezone, u saradnji sa gradskom upravom, prati zaraženost komaraca.

“U 36 uzoraka komaraca sakupljenih na teritorija grada, prigradskih naselja i sela u prvoj polovini ovog meseca, prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovano je samo u jednom. Reč je o uzorku sa Klise. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom”, objašnjava Dario Aćimović.

Podsetimo u prethodna dva kruga tesiranja – u prvoj polovini jula i u drugoj polovini istog meseca, analizirani su uzorci sa sličnog broja lokacija, a prisustvo virusa nije potvrđeno ni u jednom.

“Ovakav rezultat je očekivan jer su za razvoj virusa u komarcima potrebni duži periodi toplog vremena. Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imala najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se u drugoj polovini jula i tokom avgusta. Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature. Izrazito visoke temperature, recimo, pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, odnosno pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani. U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Važno je da se sistematski radi na suzbijanju komaraca i da se ne dospusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus”, objašnjava Aćimović.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.