Stižu pare za lamele B i C u Pokrajinskoj bolnici u Novom Sadu

0
Foto: Dnevnik.rs

Evropska investiciona banka odobrila je novac za izgradnju i rekonstrukciju Kliničkog centra Vojvodine, odnosno lamela B i C, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema njegovim rečima, sledi potpisivanje ugovora i početak gradnje.

Da je odobravanje novca za lamele B i C izvesno, najavili su krajem maja i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, kao i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kada su došli da vide kako napreduje rekonstrukcija Klinike za interne bolesti KCV. Tada je premijerka Brnabić rekla da je sa njima u poseti i predstavnik Evropske investicione banke, te da „očekujemo u najskorijem roku potpisivanje ugovora i da krenemo u rekonstrukciju KCV“.

Lamele B i C deo su objekta čija izgradnja je započela još 80-ih godina prošlog veka i trebalo da je u njima bude savremeni dijagnostičko-terapijski centar. Prvi deo tih objekata, lamela A, pretvoren je u Urgentni centar, a sve tri lamele su povezane i činiće jedinstven blok. Novi Urgentni centar spojen je takozvanom toplom vezom i s Klinikom za interne bolesti. Kao što je „Dnevnik“ i ranije pisao, kada se izgrade i blokovi B i C, Klinički centar imaće novih oko 30.000 kvadratnih metara, kompletno novi operacioni i dijagnostički blok i nlizu 400 postelja u jedinicama intenzivne nege. Neke klinike će preći da rade u nove lamele, a neke će raditi u starom prostoru.

Osim 30.689,59 kvadratnih metara za medicinske namene i 348 bolesničkih postelja, u lamelama će biti i 16 novih operacionih sala. Lamele imaju pet nadzemnih nivoa, visine od oko 21 metar. U objektu će biti i četiri stepenišna jezgra, kao i deset liftova, od čega je osam putničkih, a dva su servisna.

Odvojeni su tokovi posetilaca i ambulantnih pacijenata, osoblja i ležećih pacijenata, kao i logistike. Mostom su povezane lamele B i C za zgradama Poliklinike i Klinike za internu medicinu i to tako što se pravi veza između prvog sprata lamele i drugog sprata Poliklinike i Interne, a postoji i veza s Urgentnim centrom, koji je u Lameli A. Glavni tokovi za hitne pacijente idu iz Urgentnog centra, u Lameli A, ka Operacionom bloku i to na nivou prizemlja, s vezom ka glavnom koridoru kroz tri lifta.

Planirano je da u prizemlju lamela B i C bude Odeljenje centralne sterilizacije, kao i Odeljenje radiologije sa dve angio-sale, magnetnom rezonancom, pet rendgena, dve mamografije i četiri ultrazvuka. Na istoj etaži biće laboratorije, kao i nuklearna medicina, koja će imati jedan PET-sken i dva SPEKT-skena.

Na prvom spratu biće jedinica traume i ortopedije sa 84 kreveta, od čega su 74 postelje u dvokrevetnim sobama, šest postelja u jednokrevetnim sobama, a četiri u poluintenzivnoj nezi. Tu će biti i maksilofacijalna hirurgija sa 14 kreveta u dvokrevetnim sobama, plastična hirurgija sa 18 postelja u dvokrevetnim sobama i vaskularna hirurgija koja će imati 32 kreveta, od čega 28 u dvokrevetnim sobama, a četiri postelje su u poluintenzivnoj nezi.

Na drugom spratu će biti opšta hirurgija sa 84 kreveta, od čega su 74 postelje u dvokrevetnim, a šest u jednokrevetnim sobama, dok su četiri postelje u poluintenzivnoj nezi. Tu je i urologija sa 46 kreveta i to 42 u dvokrevetnim sobama i četiri postelje u poluintenzivnoj nezi. Na istoj etaži će biti i jedinica za transplantaciju, sa 14 kreveta, od čega je 10 u dvokrevetnim sobama, a četiri postelje su u jednokrevetnim sobama sa filterima.

Treći sprat zauzima neurohirurgija sa 34 kreveta i to 24 postelje u dvokrevetnim, dve postelje u jednokrvetnim sobama i osam postelja u poluintenzivnoj nezi. Na istom spratu će biti i 16 operacionih sala, koje imaju i 16 kreveta u sobi za oporavak, od čega su dve postelje u sobama za izolaciju i još osam postelja u sobi za zadržavanje pacijenata. Takođe na ovoj etaži je i intenzivna nega sa 22 kreveta, od čega je 18 postelja u sobi za oporavak, a četiri kreveta u sobama za izolaciju sa filterima.

Kako bi se sve ovo napravilo, bilo je potrebno da se centralizuje dijagnostika i nuklearna medicina, laboratorija, hirurška odeljenja, jedinice intenzivne nege, operacioni blok, sterilizacija i prostor za presvlačenje. Takođe, morala je da se promeni pozicija stanice medicinskih gasova, da se unapredi parking, da se odvoje putevi službe hitne pomoći, kao i da se izgradi veza između lamela B i C i Poliklinike.

Da bi sve to bilo funkcionalno, koncept rešenja podrazumeva rekonstrukciju i adaptaciju lamela B i C, završetak nedovršenih delova konstrukcije u zapadnom delu Lamele C i jezgru, dogradnju novog dela objekta sa istočne strane, izgradnju jednog nivoa u atrijumu između lamela B i C, kao i izgradnju tehničkog bloka.

Vazdušna veza s Poliklinikom i Klinikom za interne bolesti biće na nivou prvog sprata lamela, drugog sprata Poliklinike i prvog sprata Interne. Sastoji se iz tri kraka, vezana centralnim objektom na dva nivoa, sa stepeništem u slučaju opasnosti, holom, ostavom na nivou prizemlja i holom za dostavu na nivou prvog sprata, sa rampom koja doseže do drugog sprata Poliklinike. Ukupna površina ovog koridora je 340 kvadratnih metara.

Zona parkinga za lamele B i C je između Lamele C i zasebnog objekta u kojem će biti smešten tehnički blok sa Stanicom za medicinske gasove. Imaće ukupno 194 parking mesta, i to 60 za zaposlene, 113 za pacijente i posetioce i 21 mesto za osobe s posebnim potrebama. Imaće i 48 parking mesta za bicikle.

Mogućnost pravljenja gradske bolnice

– Dobro je poznato da Novi Sad nema gradsku bolnicu, odnosno ustanovu sekundarnog nivoa. Kapaciteti Pokrajinske bolnice bili su predviđeni za mnogo manji broj stanovnika, a došlo je do rapidnog povećanja broja žitelja Novog Sada. Zato već sada planski uređujemo, rekonstruišemo i adaptiramo ove objekte, sa željom da nakon izgradnje B i C blokova ove objekte iskoristimo za formiranje preko potrebne gradske bolnice. Time ćemo na jednom mestu imati objedinjene sve zdravstvene kapacitete i potencijale zdravstvenog sistema Novog Sada – rekao je ranije za “Dnevnik” pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković i dodao kako bi gradska bolnica mogla da bude u objektima gde su sada hirurške klinike, laboratorija, radiologija, nuklearna medicina, intenzivna nega. Prema tadašnjim planovima, van lamela ostale bi klinike za interne bolesti, Infektivna, Dermatologija, Psihijatrija, Neurologija i Rehabilitacija, koje bi i dalje bile u sastavu Kliničkog centra, odnosno deo tercijarnog nivoa zdravstvne zaštite.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.