Sprečavanje širenja infekcije odgovornim ponašanjem i pridržavanjem mera zaštite

0
Foto: grad novi sad

Prateći epidemiološku situaciju na teritoriji Grada Novog Sada, kao i podatke koji se svakodnevno obrade na osnovu informacija iz epidemioloških anketa za građane za koje se utvrdi da su pozitivni na ovu infekciju, Gradski štab za vanredne situacije Grada Novog Sada je danas, 10. jula 2020. godine u nastavku 9. vanredne sednice usvojio niz novih mera koje stupaju na snagu odmah.

Imajući u vidu da epidemiološka situacija nije bolja u odnosu na prethodne dane, ali sagledavajući i procenat zauzetosti bolničkih kapaciteta, neophodno je bilo uvesti dodatne mere.

Takođe, neophodno je imati u vidu i apel naših lekara koji svakodnevno ukazuju da je klinička slika obolelih sve teža, kao i da proces izlečenja traje sve duže. Privremene bolnice u tom slučaju ne bi imale smisao kao u martu i aprilu, imajući u vidu da je sve više onih koji su na bolničkom lečenju i kojima je neophodan konstantan nadzor lekara, što neće biti moguće obezbediti u tom broju ukoliko ne budemo poštovali mere.

Grad Novi Sad apeluje i poziva svoje sugrađane da zajedno, još jednom, pokažemo svoju zrelost, solidarnost i svest kako o trenutnoj situaciji, tako i o mogućoj budućoj težoj.

Kako bi se dodatno sprečilo širenje infekcije, počev od danas zabranjeno je organizovano okupljanje više od 10 lica na javnim prostorima u zatvorenom prostoru i otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1.5 metar.

Takođe, svi privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost dužni su da u ugostiteljskim objektima koji nemaju baštu, kao i noćnim klubovima na teritoriji Grada Novog Sada, ograniče radno vreme na period od 6.00 do 21.00 čas.

Ovakva vrsta obaveze ne odnosi se na rad privrednih subjekata koji ne pružaju usluge stanovništvu, kao i na rad državnih organa i javnih službi.

Privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost dužni su da u ugostiteljskim objektima koji imaju baštu radno vreme u zatvorenom delu objekta ograniče do 21.00 čas, a u otvorenom delu objekta (bašti) do 23.00 časa.

Svi privredni subjekti koji obavljaju delatnost u trgovinskim formatima (tržni centri, hipermarket, supermarket, mini market i slično) i vrše usluge dužni su da radno vreme organizuju u periodu od 6.00 do 21.00 čas. Ovo ograničenje ne odnosi se na apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i šaltersku prodaju hrane.

Set mera predviđa i da se u svim javnim zatvorenim prostorima, odnosno objektima, kao i u svim privrednim subjektima koji obavljaju delatnost u trgovinskim formatima (tržni centri, hipermarket, supermarket, mini market…), ugostiteljskim objektima, baštama i drugim objektima gde se vrši prodaja robe i pružanje usluga, ograničava broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektu, tako da na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice.

U odnosu na poštovanje ograničenog broja lica koja mogu istovremeno biti prisutna u jednom objektu, na svim ulazima u objekat od sada će biti obaveza privrednih subjekata da jasno istaknu površinu i broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektima.

U zavisnosti od toga u kojoj meri se građani pridržavaju propisanih mera, zavisi kada će se epidemiološka situacija popraviti i kriva zaraženih početi da opada. Nošenje maski i držanje propisnog odstojanja, u velikoj meri smanjuju mogućnost zaraze. Svako ko se ne pridržava mera koje su propisane ili se pridržava delimično, rizikuje virusnu zarazu.

U situaciji kada se i dalje svi zajedno borimo protiv virusa koji je pokorio čitavu planetu, nepohodno je da imamo balans između trenutne epidemiološke situacije, zdravlja i svesti ljudi, ali i ekonomije i privrednih aktivnosti sa druge strane.

Grad Novi Sad je merama koje je usvojio, a u odnosu na trenutnu epidemiološku situaciju, utvrdio mere koje su najoptimalnije, sa težištem na rad objekata na otvorenom prostoru, kako bi u što većoj meri zaustavio eventualno širenje infekcije. Grad Novi Sad mora da nastavi da živi i njegovi građani moraju da nauče da funkcionišu u ovim izmenjenim okolnostima. Potrebno je samo da se pridržavaju jednostavnih mera zaštite.

Međutim, ukoliko se pokaže da trenutne mere ne daju rezultate, iste će, u kratkom roku, biti izvesno pooštrene.

Autor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.