SPC Vojvodina traži projektanta: Novi izgled za staru namenu

0
Foto: grad novi sad

Sportski i poslovni centar „Vojvodina” – Spens – od kada je otvoren 1981. godine, nije značajnije obnavljan, usled čega je postao energetski neefikasan i nefunkcionalan, tako da se danas vodi kao jedan od najvećih potrošača u Novom Sadu.

Po najnovijim podacima, tokom godine troši više od 7.000.000 kilovat-sati toplotne energije i oko 10.000.000 kilovat-sati električne. O iznalaženju rešenja za probleme hrama novosadskog sporta godinama se diskutuje, ali se čitava stvar tek sad pokrenula s mrtve tačke, odnosno kada je Grad odlučio da ga, umesto da ga sruši, u potpunosti obnovi, pošto je reč o višenamenskom objektu koji je od izuzetno velikog opšteg, društvenog i ekonomskog značaja za Novi Sad, AP Vojvodinu i Republiku Srbiju.

Gradonačelnik Miloš Vučević je u nekoliko navrata govorio o mogućim rešenjima. U ranijem razgovoru s ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem predložio je da se za potrebe budućeg Centra za veštačku inteligenciju Spens stavi na raspolaganje da bi se popunio prostor koji nije komercionalno interesantan, pre svega lokali na spratu. Osim toga, on je najavio da će Dečje odeljenje Gradske biblioteke biti premešteno na Spens, pošto je prostor u Dunavskoj ulici, gde je sada, postao tesan. Da nije reč o „praznoj priči”, postalo je jasno kada je počela rekonstrukcija olimpijskog bazena i kada je Grad, u saradnji s Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, organizovao promociju idejnog rešenja, odnosno makete. Vučević je tada kazao da je planirana zamena i obnova kompletnog krova, koji neće prokišnjavati i koji će biti bezbedan i njegov energetski potencijal iskorišćen, u smislu postavljanja solarnih ploča, te će biti zamenjen fasadni omotač, stepenište će biti reparirano, a sve sportske hale, svlačionice, toaleti rekonstruisani. Međutim, biće to veliki poduhvat jer se radi o rekontrukciji više od 80.000 kvadratnih metara, što je jedna od najvećih takvih površina u regionu, pa je gradska vlast upravo poverila stručnjacima FTN-a da naprave plan rekonstrukcije.

Spens je pre nekoliko dana raspisao javnu nabavku putem koje traži projektanta za novu strategiju razvoja i novi projektni zadatak za obnovu, a procenjena vrednost javne nabavke je 6.666.667 dinara (bez PDV-a). Kako se navodi u dokumentaciji, nastojaće se da se pronađe pravi balans između održivog urbanog prostora i poboljšanje komercijalne vrednosti objekta.

Izrada projektnog zadatka ħe se odvijati kroz dve faze. Prvo ħe se izraditi studija, i to mesec nakon zaključenja ugovora. U okviru studije, biće neophodno odrediti buduću namenu Spensa u celosti, kao i namenu svih njegovih zasebnih delova. U dokumentaciji se ističe da objekat treba da zadrži osnovnu funkciju, odnosno da i dalje bude namenjen za sportske sadržaje i održavanja manifestacija, dok studijom treba utvrditi moguća dopunska i dodatna ili proširenja postojećih sadržaja sportskog, kulturnog, obrazovnog, inovativnog stvaralaštva (posebno onih koji trenutno ne postoje na Spensu) ili se odvijaju u menjem obimu. Osnovni cilj realizacije te faze zapravo je ocena socijalnog i komercijalnog potencijala Spensa, kao i da se analizira koliko bi građani koristili sadržaje koje objekat može ponuditi. Potom ħe se izraditi projektni zadatak, koji bi trebalo da definiše opšte i posebne zahteve investitora u pogledu izgleda objekta, sadržaja, namene i rasporeda prostora unutar njega nakon obnove.

Uvid, odnosno preuzimanje konkursne dokumentacije neophodne za davanje ponude, može se uraditi u prostorijama JP „Sportski i poslovni centar Vojvodina”, Sutjeska 2, radnim danima od 10 do 14 časova u kancelariji 5 na drugom spratu, kao i na portala javnih nabavki: www.portal.ujn.gov.rs i sajtu www.spens.rs.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.