Skupština Grada Novog Sada o budžetu, besplatnom vrtiću…

0

Gradski budžet za 2020. godinu od 29,13 milijardi dinara glavna je tačka dnevnog reda današnje sednice Skupštine grada. Iz tog najznačajnijeg lokalnog akta proističe i većina od preostalih osamdesetak predloga odluka, među kojima su i programi uređivanja građevinskog zemljišta, održavanja putne privrede, finansiranja određenih komunalnih delatnosti, kao i programi rada i investicija gradskih javnih preduzeća i ustanova.

Prihodi i rashodi gradske kase u narednoj godini, kako se navodi u obrazloženju, panirani su pod pretpostavkom da će BDP rasti četiri odsto, a inflacija dva procenta. Izvorni prihodi iznose gotovo 22,7 milijardi dinara i veći su pet odsto u odnosu na ovu godinu. Od bitnijih prihoda tu su i transferi s drugih nivoa vlasti od gotovo milijarde, planirana prodaja zemljišta i zgrada od 1,3 milijarde, te neutrošen novac iz prethodnih godina od gotovo četiri milijarde dinara.

Rashodi su planirani u visini prihoda budžeta, a 76,5 odsto, ili 22,16 milijarde dinara čini tekuća potrošnja, koja je 3,2 odsto manja nego ove godine. Preostalih 6,4 milijardi, ili 22,2 odsto buyeta, namenjeno je kapitalnim rashodima. Predlagač budžeta, odnosno gradska vlast, obrazlaže i da se taj odnos menja ukoliko se u kapitalne rashode uvrste i kapitalne subvencije, transferi i dotacije pa tako gledano, kapitalna potrošnja se penje na 9,9 milijardi, ili 34,2 odsto buyeta Novog Sada.

Subvencije čine 10,5 odsto budžeta, a za tekuće namene planira se 344,6 miliona dinara, odnosno 11,4 odsto novca namenjenog podsticajima. Tako će, ukoliko predlog budžeta bude usvojen, za kapitalne subvencije biti izdvojeno 2,6 milijarde dinara, to jest 86,3 odsto planiranih subvencija.

Gradska vlast namerava da u narednoj godini uloži u zgrade i građevinske objekte oko 5,3 milijardi dinara, a za mašine i opremu 221,7 milion. Najveći deo novca namenjen kapitalnom ulaganju, nešto više od četriri milijarde dinara, biće iskorišćen kroz Program uređivanja građevinskog zemljišta za sanaciju mostova, završne radove na “Žeželjevom” mostu i pristupnim putevima, asfaltiranje i opremanje pojedinih ulica, između ostalog za novi stambeni blok na Bulevaru vojvode Stepe, okolinu Instituta “BioSens”, produžetak Bulevara Jovana Dučića, na lokalitetu južno od Kaćke petlje… Planira se i asfaltiranje ulica na Sajlovu, izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Rumenka – Kisač – Čenej, izgradnja atmosferske kanalizacije u Kovilju i drugo. Iz tog programa, finansiraće se i započeti, a nezavršeni poslovi iz prethodnih godina.

Na današnjoj sednici odbornici će, između ostalog, glasati i o predlogu odluke kojom se omogućava besplatan boravak u gradskim vrtićima za svu upisanu decu, bez obzira na materijalno stanje. Tako je ove godine svota za subvencionisanje boravka dece u vrtićima gotovo udvostručena, i sada je za tu svrhu namenjeno oko 613,8 miliona dinara.

Izvor: Dnevnik, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.