Saradnja dve najveće lokalne skupštine u Srbiji

0
Izvor: printscreen pinterest

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa sekretarom Skupštine grada Markom Radinom, primio je danas u gradskom parlamentu predsednika Skupštine Grada Beograda Nikolu Nikodijevića sa saradnicima i sa njim razgovarao o saradnji skupština dva najveća grada u Srbiji.

Kako je istaknuto na sastanku, dve najveće lokalne samouprave u Srbiji treba da razmenjuju iskustva.
– Beograd jeste najveći grad, ali raste i Novi Sad i mi ćemo se sigurno u budućnosti sresti sa problemima kakve ima i Beograd. Zato je ovo prilika da razmenimo iskustva, da znamo šta nas očekuje, kako bi na maksimalan način ispunili očekivanja građana. To su pre svega dobro informisanje i ubrzani odgovori na njihove zahteve – poručio je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.
On je dodao da je današnji sastanak prilika da se kolegama iz Beograda pokaže kako je sprovedena digitalizacija u Skupštini Grada Novog Sada i do kakvih je ušteda to dovelo.
– Uštedu najbolje pokazuje podatak da smo tako sačuvali pet i po miliona dinara samo u prvoj godini rada. To je istovremeno dokaz da sve ono što radi Vlada Republike Srbije po pitanju digitalizacije, i za šta se zalaže predsednik države Aleksandar Vučić, da digitalizacija sa sobom donosi kako uštedu tako i lakšu komunikaciju građana sa lokalnom samoupravom – kazao je Jelušić.
Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević je istakao da ovaj susret predstavlja prve, pionirske korake saradnje između gradskih skupština Beograda i Novog Sada.
– Blizu smo jedni drugima, imamo sličnu problematiku, najveće smo lokalne samouprave i treba da razmenjujemo iskustva, vidimo šta ko i kako radi i pomognemo jedni drugima. Često razmenjujemo i iskustva sa kolegama iz inostranstva, a možda se rešenje problema nalazi upravo u našem dvorištu. Zato smo rešili da pokrenemo novu praksu saradnje, naravno uz uključenje i drugih lokalnih samouprava i zajednički pokušamo da nađemo odgovore na neka pitanja koja su zajednička. Skupštine svake lokalne samouprave su motor i pokretač razvoja jer sve počinje donošenjem skupštinskih odluka. Mi se u Beogradu zaista trudimo da naša skupština ne bude kočničar razvoja već da prati tempo Vlade i predsednika Republike Srbije i drži korak sa modernim tendencijama – kazao je Nikodijević.
On je odao priznanje Novom Sadu koji je po pitanju digitalizacije, elektronske uprave i e-uprave napredovao više od Beograda.
– Želim da vidim kakva su iskustva Novog Sada kako bismo i mi u Beogradu primenili slična iskustva i rešenja. Ono što je dužnost i jedne i druge skupštine je da naš rad bude javan, transparentan i da građani budu dobro informisani o odlukama koje ih se direktno tiču kako bi se što više uključivali u proces donošenja odluka. Moramo naći način da građani u tom procesu učestvuju što više, budu konsultovani i donose odluke koje su u njihovom interesu – istakao je Nikodijević.

Izvor: novosadska tv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.