Regionalna konferencija o digitalizaciji otvorena u Novom Sadu

0
Foto: DIG4TEACH

Regionalna DIG4TEACH konferencija, o digitalnoj kompetentnosti edukatora, kao osnovom digitalne Srbije, otvorena je danas u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Konferencija objedinjuje nekoliko tema iz oblasti digitalizacije, poput digitalne pismenosti, digitalne kompetencije, digitalnih resursa, podučavanje i učenje digitalizacije i slično, a predavači su eminentni domaći i strani stručnjaci iz ove oblasti.
Učesnike Regionalne DIG4TEACH konferencije pozdravio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, ističući da je Novi Sad “Silicijumska dolina Srbije”.
– Novi Sad je ove godine Omladinska prestonica Evrope, a Evropska prestonica kulture 2021. godine. Ali, ono čime se posebno ponosimo jeste činjenica da smo u pravom smislu reči Silicijumska dolina Srbije, pre svega zahvaljujući Univezitetu u Novom Sadu. Naš grad se nametnuo kao lider informacionih tehnologija u Srbiji – kazao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.
On je dodao da se ne sme gubiti vreme objašnjavajući koliki je značaj digitalne ere i digitalizacije, jer je “vreme u inforamcionim tehnologijama ključni resurs”.
– Na prelazu milenijuma, bilo je potrebno hiljadu godina da se znanje u određenoj oblasti udvostruči. Danas je to samo pet godina, a u informacionim tehnologijama 3,7 godina – poručio je Jelušić.
On je dodao da je Novi Sad uvek otvoren za nove ideje, jer informacione tehnologije sa jedne strane prepoznaju kao mogućnost izvora zarade, a sa druge strane delatnost da mladi ljudi uspeju u Srbiji.
Pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj, Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacija prof. dr Irini Reljin istakla je da je digitalizacija oblast koja se najviše razvija u ovom trenutku i najbitnija je za razvoj svih ekonomija u svetu. Ona je precizirala da je Srbija napredovala na listi indeksa digitalne ekonomije i društva (DESI), kojim se meri pet različitih kategorija. Kako je objasnila, Srbija je iz godine u godinu napredovala, pa se 2016. godine, prema pomenutom indeksu, našla na 34. mestu od 45 država, među kojima su sve članice EU, ali i one koje nisu evropske ili nisu u EU.
– Već tada smo u nekim kategorijama nadmašili i pojedine zemlje članice Evropske unije – objasnila je prof. dr Reljin, dodavši da istraživanja pokazuju da će pokazatelji iz 2018. godine biti još bolji.
Prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Stevan Stankovski istakao je da Novosadski univerzitet pohađa više od 50.000 studenata i oko 5.000 zaposlenih u nastavnom precesu.
– Jedna od stvari koja nas izdvaja od ostalih univerziteta u regionu jeste što je Univerzitet u Novom Sadu Evropski centar izvrsnosti za digitalne tehnologije u poljoprivredi i to je ono što nas povezuje sa današnjom temom – precizirao je prof. dr Stankovski.
Organizator konferencije je Pokret za društveni i ekonomski razvoj Srbije.

Izvor: novosadska tv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.