Prvi u Srbiji: Novi Sad će zarađivati od prerade lišća i trave

0
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Postrojenje za preradu zelenog otpada, vredno preko 740 hiljada evra, finansirali su grad Novi Sad i ambasada Nemačke u Srbiji.

Prvo postrojenje u Srbiji za preradu zelenog otpada u humus i bigorivo, vredno preko 740 hiljada evra, otvoreno je u Novom Sadu. Sva trava koja se pokosi, lišće, baštenski otpad, umesto da završi kao smeće na deponiji koristiće se za ozelenjavanje grada. Grad i “Zelenilo” će, kako je istaknuto, ostvariti novčane uštede i poboljšati zaštitu životne sredine. Izgradnju postrojenja za preradu biomase u humus, koje će raditi u okviru JKP “Gradsko zelenilo”, finansirali su grad Novi Sad i ambasada Nemačke. Grad je izdvojio 40 miliona dinara, a nemačka ambasada gotovo 400.000 evra. Postrojenje su otvorili ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

– Ovo je prvo postrojenje u Srbiji i kompost koji se dobije imaće višestruku primenu u proizvodnji Zelenila pre svega, a čitavo preduzeće će se grejati upravo zahvaljujući ovome, što će smanjiti i aerozagađenje u ovom delu grada. Važno je i da nema više zelenog otpada na deponijama koje će zauzimati i kapacitete gradske deponije i zagađivati zemlju. Sa Novim Sadom sarađujemo i na projektima zalivnih sistema u Futoškom, Limanskom parku i delu parka na Bulevaru Evrope, kao i u finansiranju ozelenjavanja grada. Ministarstvo je za ovaj projekat u ovoj godini izdvojilo 90 miliona dinara, dok je Grad uložio 30 miliona dinara – rekla je ministarka Vujović.

OTPAD POSTAJE NOVAC

Novi Sad će prema mišljenju gradonačelnika Miloša Vučevića kroz kompostno polje značajno unaprediti očuvanje prirode i razvoj zelenila.

– Ova investicija pokazuje da naša država, zajedno sa inostranim partnerima, ulaže sve više u pravcu onoga što je Evropska unija definisala kao Zelenu agendu i vidimo nešto što se u terminologiji naziva cirkularna ekonomija, gde praktično više nemate otpad, jer to danas postaje ekonomski potencijal. Fokusiramo se da ono što je bio biootpad sutra bude kompost, odnosno humus, i koristimo ga nazad u pravcu čuvanja životne sredine i prirodnih potencijala Grada Novih Sada – istakao je gradonačelnik Vučević.

On je dodao da očekuje da će grad sledeće godine imati spremnu dokumentaciju za raspisivanje konkursa za gradsku deponiju.

– Tu očekujemo i veliko učešće evropskih partnera iz fondova i ministarke Joksimović, a čeka nas veoma brzo i potpisivanje sporazuma za izgradnju centralnog prečistača za otpadne vode. Biće 100 kilometara kanalizacije u Novom Sadu, a pod tim mislim i naselja Čenej i Kisač, koji će dobiti svoju kanalizacionu mrežu, kao i izgradnja atmosferske kanalizacije u dobro delu Klise – naveo je Vučević.

HUMUS I ZA TRŽIŠTE

Direktorka GIZ-a Danijela Funke izjavila je da je Novi Sad primer svim gradovima u Srbiji i da se nada da će mnogi gradovi moći da ga slede. Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da danas u Nemačkoj postoji preko 600 postrojenja za kompostiranje koja proizvedu preko 50 tona biootpada godišnje. U Novom Sadu preko 785.000 ljudi imaće benefit od ovog projekta.

– Projekat je započet ove godine, mi smo tek krenuli na ovaj način da proizvodimo kompost i na ovaj način da prerađujemo biomasu, sa ciljem da se taj kompost nađe na tržištu u Srbiji. Iz tih razloga mislimo da ćemo imati dovoljno količina da ponudimo tržištu – kazala je za portal NS Uživo Danijela Andrić, rukovodilac odeljenja proizvodnje u JKP “Gradsko zelenilo”.

Izvor: nsuzivo

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.