PREDSTAVLJENI REZULTATI RADA IZ OBLASTI ENERGETIKE I INVESTICIJA

0
Foto: grad novi sad

Prvog dana sajamske manifestacije ”Međunarodni dani energetike i investicija”, na štandu Grada Novog Sada održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili savetnica gradonačelnika Novog Sada za implementaciju strateških projekata prof. dr Marijana Dukić-Mijatović, član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković, član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada dr Aleksandar N. Ašonja. Tom prilikom oni su, svako iz svoje oblasti sumirali rezultate rada i najavili dalje aktivnosti iz domena investicija i energetike.

Foto: grad novi sad

Prof. dr Marijana Dukić-Mijatović je rekla da je ponosna na rezultate koji su ostvareni u oblasti investicija i zapošljavanja Novosađana, budući da su samo kompanije „Aptiv“ i „Lear“, u prethodne četiri godine zaposlile preko 6000 radnika, a da je „Aptiv“, u septembru prošle godine pokrenuo i proizvodnju u novom objektu gde trenutno zapošljava 350 radnika, sa ambicijom da ih zaposli 800.

– Prešli smo na viši nivo investiranja otvaranjem Istraživačko-razvojnog centra „Continental“ koji zapošljava 400 inženjera, a među poznatim brendovima koji su Novi Sad prepoznali kao dobro poslovno okruženje su i „Lesnina“ i holandski „CTP“ koji u radnoj zoni Sever IV gradi industrijski park, sa prvim zakupcem kompanijom „BMTS“ iz Hong Konga. Očekujemo da taj objekat od 30 000 m2 bude završen krajem aprila ove godine, a da „BMTS“ zaposli 400 lica, od toga 50 inženjera mehatroničara – izjavila je Marijana Dukić-Mijatović i dodala – Od decembra 2020. godine očekujemo da će se u našem gradu proizvoditi čuvene čokolade, u fabrici švajcarske kompanije „Barry Calebout“. U toku je nasipanje terena i ishodovanje potrebnih dozvola, a za dve nedelje očekujemo i polaganje kamena temeljca. Tu će se nalaziti i razvojno-istraživački centar u okviru kojeg će 30 inženjera tehnologije raditi na novim recepturama čokolada. Ovi projekti govore u prilog tome da je saradnja sa novosadskim Univerzitetom zamajac u razvoju grada i zato smo ponosni na nedavno otvoreni Naučno-tehnološki park.

Ona je najavila da su u toku pregovori sa dva ugledna investitora o kojima će uskoro biti više informacija, a kao najznačajnije projekte iz oblasti energetske efikasnosti navela je projekte „GreENERGY“, „R-SOL-E“ (Renewable Solar Energy), kao i projekat „Obrazovanje u službi održivosti – Zelene i energetski efikasne škole“.

Član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković je istakao da je do 2025. godine planirano da se završi kompletno komunalno – infrastrukturno opremanje teritorije Grada Novog Sada nedostajućom kanalizacionom i vodovodnom mrežom, a sve u cilju boljeg života naših sugrađana.

– Neke od najvažnijih investicija u periodu do 2025. godine svakako su novi most na Sentandrejskom putu, pešačko-infrastrukturni most preko kanala DTD, most na postojećim stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa kao i most u produžetku trase Bulevara Evrope. Atletska dvorana i stadion sa infrastrukturom planirani su u naselju Jugovićevo, a u centru Novog Sada planirana su sredstva za parterno uređenje Pozorišnog trga. Kako je Novi Sad ponosno poneo titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, planira se i izgradnja novih kulturnih stanica u različitim delovima grada – rekao je Vladimir Stojković i dodao da su trenutno u toku sređivanje ulica na Podbari, izgradnja saobraćajnih površina produžetka Bulevara Jovana Dučića i uređenje parka na Novom Naselju.

Prema rečima člana Gradskog veća za privredu Milorada Radojevića Novi Sad je i ove godine prepoznat kao lokalna samouprava koja najviše izdvaja za Akcioni plan zapošljavanja, i to preko 170 miliona dinara.

-Nastavljamo sa merama koje su se pokazale kao dobre do sada. Takođe, veoma bitna mera za pre svega privatni sektor, mikro – mala preduzeća, jesu nova radna mesta, odnosno 200 hiljada dinara subvencija po novootvorenom radnom mestu, a za to je izdvojeno 15 miliona dinara ove godine. Prateći tržište rada i njegove zahteve, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljaljvanje već godinama organizujemo obuke za stare zanate, iz oblasti IT sektora, a od pre dve godine i sa Edukativnim centrom, za zavarivače i rukovaoce građevinskim mašinama. Za ovu godinu najavljujemo obuke i za računovođe, raspisaćemo Konkurs za podršku ženskom preduzetništvu, a novina je podrška preduzetništvu, mikro-malim preduzećima sa teritorije Grada Novog Sada gde će subvencije iznositi i do 400 000 dinara – izjavio je Radojević.

Direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada dr Aleksandar Ašonja je objasnio da su, tokom 2018. godine, primenjene mere energetske efikasnosti, na javnim objektima u Novom Sadu zahvaljujući kojima se emituje 320 tCO2 manje, što doprinosi manjem utrošku elektične energije i nižim cenama računa.

– Važno je reći da je u Novom Sadu, pre dva meseca puštena u rad nova, visokoefikasna kogeneracija od 4 mW, zatim u Kineskoj četvrti, na objektu budućeg hotela radi se solarna elektrana od 250 kW, a za nekoliko meseci treba da počne i izgradnja solarne elektrane od 120 kW koja će se nalaziti na objektu škole „Milan Petrović“ na Novom Naselju – naveo je dr Aleksandar Ašonja.

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.