Predstavljena nova mehanizacija za održavanje javne higijene

0

JKP “Čistoća” obnovila je vozni park sa desetak novih vozila, a reč je o auto-smećarima i auto-čistilicama najmodernije tehnologije za šta je izdvojeno preko 200 miliona dinara.

Kako se čulo prilikom smotre novih vozila, u narednom periodu biće nabavljena još dva mala auto-smećara koji će olakšati sakupljanje otpada u prigradskim naseljima gde veća vozila ne mogu da prođu, kao i još dva kaminona za pražnjenje korpi za otpatke.

vucevic-mehanizacija-4

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je održavanje javne higijene jedan od prioriteta u komunalnoj politici, jer se Grad Novi Sad značajno proširio u odnosu na period od pre 10-20 godina.

“Posebnu pažnju posvećujemo jačanju strukture JKP ”Čistoća”, a dobro je što je 2012. godine napravljen veliki korak u finansijsko-ekonomskoj stabilnosti tog preduzeća. Oni su deo voznog parka obnovili iz sopstvenih sredstava, a deo je finansirao Grad putem kapitalnih investicija. Nabavljena su najmodernija vozila za održavanje javne higijene, a paralelno se radi na proširenju mreže podzemnih kontejnera, kao i na zameni nazemnih kontejnera. Pokazalo se da je akcija primarne selekcije otpada koju sprovodi JKP ”Čistoća” dala dobre razultate i da su je građani dobro prihvatili, a ja pozivam Novosađane da ljubav prema svom gradu pokažemo tako što ćemo otpad odlagati tamo gde je i predviđeno”, istakao je Vučević.

vucevic-mehanizacija-1

Takođe, on je napomenuo da čistoća Novog Sada zavisi od svih građana, dok je na Gradu i resornom preduzeću da unapređuju infrastrukturu za održavanje javne higijene.

“Ni jedno komunalno preduzeće na svetu ne bi imalo dovoljno kapaciteta za korektan rad ako se smeće ne odlaže kako je predviđeno. Evropska prestonica kulture podrazumeva i da svako od nas vodi računa o čistoći grada”, naglasio je gradonačelnik.

On je dodao da su konačno preduzeti koraci za rešavanje višedecenijskog problema gradske deponije.

Naime Grad, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, učestvuje u izradi studije izvodljivosti za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Reč je o izuzetno skupom projektu koji treba da traje oko 3 godine, a ovo je prvi put da se priprema neophodna dokumentacija za rešavanje tog važnog pitanja.

Direktor JKP “Čistoća” Vladimir Zelenović najavio je da će projekat primarne selekcije otpada na ambalažni i komunalni, koji se realizuje u širem centru, u narednom periodu biti proširen i na druge delove grada, kao i na prigradska naselja.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.