Potpisan protokol o saradnji na projektu Novosadski volonterski servis

0
Foto: novisad2021.rs
Predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021“ i Omladinske prestonice Evrope „Opens“ potpisali su protokol o saradnji na zajedničkom projektu „Novosadski volonterski servis“.

Novi Sad je do sada imao brojne volonterske akcije i projekte, međutim, volonterski servis za građane do sada nije sistemski razvijen. Iz tog razloga, Novi Sad 2021 i OPENS su zajedničkim snagama inicirale razvoj  volonterske platforme koja će biti osnova za razvoj Novosadskog volonterskog servisa, a koja će se prilagoditi potrebama organizacija i institucija, kao i potražnji volonterskih usluga stanovnika Novog Sada.

Prvi korak biće načinjen već ovog meseca – udruženje „Čepom do osmeha“ realizovaće projekat Mozaik za Ginisa na Trgu slobode 29. i 30. septembra, uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021” i “OPENS-a”. Pravljenju Mozaika priključiće se svi dobronamerni građani i volonteri, čime će biti iniciran volonterski servis, koji će Novom Sadu ostati kao legat Evropskih prestonica za buduće projekte. Na konferenciji je predstavljena ideja i cilj projekta, kao i način na koji građani i građanke mogu da se uključe u sam proces i isprate događaj na Trgu slobode.

– Podrška akciji „Čepom do osmeha“ je primer da nešto što se započne sa entuzijazmom i što se i dalje gradi sistematično i dugoročno može da dobije mnogo širi okvir. Otuda ne treba da čudi što smo upravo ovu humanitarnu inicijativu odabrali da njihove kapacitete, ljude koji su već prepoznati kao sjajni  volonteri, uključimo u Novosadski volonterski servis – izjavio je danas na konferenciji direktor Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković.

Koordinator OPENS 2019, Vukašin Grozdanović, istakao je da je ovo prilika da se kreira jedna dobra i kvalitetna platforma koja može postati deo mehanizama Grada, a koja će se oslanjati na dobru volju građana Novog Sada:

– Nama je izuzetno važno da se volontersko iskustvo vrednuje i prizna pri zapošljavanju i nadamo se da će ovo biti jedan od stubova Novosadskog volonterskog servisa.

Koristi od volonterskog rada ne mogu se sporiti, volonteri su širom sveta prihvaćeni kao najvažniji resurs za sprovođenje društvenih promena. U prilog tvrdnji da građani shvataju značaj volontiranja, govori i činjenica da u Evropi volontira više od 100 miliona ljudi, od toga u Poljskoj 18 % stanovništva, u Irskoj i Nemačkoj više od 33%. U Velikoj Britaniji, gde volontira 38% stanovništva, godišnja vrednost državnih prihoda od volonterskog rada dostiže čak 7,9% (na jednu funtu uloženu u volonterski rad, u državnu kasu se vraćaju čak tri).

U realizaciji evropskih prestonica volonteri imaj veoma važnu ulogu, a statistike pokazuju da značajno doprinose promociji i uključivanju građana u realizaciju programa, bilo da je prestonica kulture ili mladih u pitanju. Primera radi, Liverpul je 2008. godine na realizaciji titule Evropske prestonice kulture angažovao čak 10.000 volontera.

Upravo zbog ovakvog sistemskog pristupa u prvoj fazi razvoja volonterskog servisa angažovani su stručnjaci sa velikim iskustvom u ovoj oblasti koji će od septembra do decembra meseca 2017. godine predložiti model funkcionisanja ove platforme a zatim i sprovesti 5 konsultativnih sastanaka /okruglih stolova sa različitim organizacijama, institucijama i pojedincima koji aktivno sprovode volonterske projekte i akcije u Gradu. Nakon konsultativnih procesa, simbolično 5. decembra na Međunarodni dan volontera, održaće se konferencija na kojoj će biti predstavljen model platforme i primeri dobre prakse iz zemlje i inostranstva.

Prvi pozivi za volontere biće upućeni početkom sledeće godine.

Izvor: novisad2021.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.