Ponovo raspisan tender za sređivanje centra grada

0
centar

Pošto na prethodnom tenderu nije bilo prihvatljivih ponuda, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je novu javnu nabavku za prvu fazu uređenja dela gradskog jezgra, što podrazumeva rekonstrukciju Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza do polukružnog trga, između „Apolo” centra i SNP-a.

Procenjena vrednost investicije je 315.071.239 dinara bez PDV-a, odnosno više od 378 miliona dinara s tim porezom, a rok za završetak svih radova je 270 kalendarskih dana. Kako je u pozivu za podnošenje ponuda navedeno, reč je o popločavanju i asfaltiranju, izgradnji puteva, postavljanju nove rasvete i mobilijara, kao i rekonstrukciji i izgradnji instalacija.

Interesanto je to da je, za razliku od prethodnog tendera, ovog puta na sajtu Gradske uprave objavljen samo poziv za podnošenje ponuda, dok je ostatak konkursne dokumentacije dostupan na portalu javnih nabavki, i to samo registrovanim korisnicima.

Tehnička dokumentcija koštala je oko 18,7 miliona dinara, a projektovanje je povereno „Andzor inženjeringu” iz Novog Sada, koji je na tenderu učestvovao zajedno s novosadskim firmama DBA, „Hidrozavod DTD” i „Geoglobal”, kao i „Studiom MS” iz Sombora i firmom „Koto” iz Beograda. Kao polazna osnova za projektovanje korišćena su pobednička rešenja s arhitektonskog konkursa od pre dve godine.

Procenjena vrednost investicije više od 378 miliona dinara, a rok za završetak svih radova je 270 kalendarskih dana
Celokupnim projektom obuhvaćene su javne površine koje se prostiru na 6,82 hektara, pa su radovi podeljeni po zonama. Osim Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između „Apolo” centra i SNP-a, u narednim fazama planirano je sređivanje i rekonstrukcija polukružnog trga na mestu montažne garaže i Prolaza Miloša Hayića, platoa ispred starog bioskopa JNA, dela NJegoševe ulice, Trga slobode, Ulice Modene i dela Ulice kralja Alekasandra, kao i prolaz uz Menratovu palatu.

Nakon što je posle višedecenijskog propadanja obnovljeno prilazno stepenište kod Srpskog narodnog pozorišta, okolina te ustanove kulture će konačno, umesto ispucalog mermera, dobiti novo popločanje.

Na raskršću Pozorišnog trga i Uspenske ulice, na zapuštenoj zelenoj površini kod nedovršene zgrade Poštanske štedionice, trebalo bi da bude fontana, kao i klupe i žardinjere oko te vodene površine. Projekat predviđa postavljanje informacionih displeja i memorijalne trake, koja je zamišljena kao „protok vremena”, te će na njoj biti ugravirani događaji i zanimljivosti iz istorije Novog Sada. Interesantan je podatak da će memorijalna traka pratiti trasu nekadašnje „Male Jevrejske” i pružaće se od zgrade „Apolo” centra do informacionog stuba, visine sedam metara. Planirane su četiri digitalne informacione table, i to po jedna za SNP, GSP, ali i turistička, kao i na info-stubu, koji je predviđen na kraju memorijalne trake.

U zoni Uspenske ulice će biti dve autobuske niše s nadstrešnicama, a potporni zidić oko Pozorišta biće preoblikovan u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena biciklistička staza.

Duž Uspenske ulice zamišljen je drvored, s tim da će, kako je svojevremeno u tenderskoj dokumentaciji objašnjeno, 16 stabala biti sačuvano, šest lipa presađeno na druga mesta u gradu, dok će tri stabla biti uklonjena, a planirana je sadnja novih 25, delimično izraslih lišćara.

Rok za podnošenje ponuda na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije je 12. oktobar, a 25 dana nakon toga biće doneta odluka o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. Imajući u vidu sve rokove, te da je neohodno određeno vreme za uvođenje izvođača u posao, ukoliko ovog puta tender uspe, uređivanje Centra moglo bi da počne u novembru.

Metalne „memorijalne trake”

Prosecanjem Bulevara Mihajla Pupina šezdesetih godina prošlog veka, umnogome je promnjena matrica starog gradskog jezgra. Parna strana takozvane Male Jevrejske ulice je srušena, a čitav prostor je raščišćen za izgradnju Srpskog narodnog pozorišta. Kao uspomena na nekadašnju Malu Jevrejsku ulicu, koja je postojala do sedamdesetih, u nivou partera će biti postavljene metalne „memorijalne trake”.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.