Polovinom avgusta biće završen Bulevar despota Stefana

0

Očekujem da saobraćaj na Bulevaru despota Stefana bude pušten 15. avgusta, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dodao da je ta investicija deo kapitalnog projekta, popularne Kineske četvrti.

Radovi obuhvataju izgradnju infrastrukture i to vodovoda, kanalizacije i crpne stanice, zatim izgradnju saobraćajnih površina, javnog osvetljenja, hortikulturno uređenje i postavljanje mobilijara i urbane opreme. Uređenje javnih površina izvodi se u više faza, a danas je počelo asfaltiranje kolovoza.

“Očekujem da ćemo 15. avgusta pustiti saobraćaj kroz Bulevar despota Stefana na Limanu u neposrednoj blizini Štranda. U pitanju je deo investicije koja se odnosi na veliki kapitalni projekat buduće posebne kulturno-omladinske zajednice ili celine, tzv. Kineske četvrti. To će potpuno promeniti krvnu sliku grada, u smislu stvaranja boljeg ambijenta za ljude koji se bave kulturnim stvaralaštvom, informacionim tehnologijama, starim zanatima, omladinskim organizacijama i slično. Ovaj lokalitet biće jedan dobitnički miks različitih društevnih organizacija i delatnosti koje do sada nisu bile stacionirane na jednom mestu ili su radile nedovoljnim kapacitetom. Završetkom ovog projekta, Liman 3 će dobiti Bulevar despota Stefana sa novim izgledom, a to znači nove pešačke i biciklističe staze, kolovoz, rasvetu, vodovod i kanalizaciju, ozelenjavanje. Posebno je važno i što će ovi radovi dovesti do toga da saobraćaj normalno funkcioniše na ovom bulevaru i kad su velike padavine. Ova investicija, koju sprovodi Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije uz podršku Vlade Srbije, vredna je oko 250 miliona dinara, a to je samo za parterno uređenje. Istovremeno, krećemo u rekonstrukciju objekata unutar Kineske četvrti, što podrazumeva i izgradnju zgrade OPENS-a”,  rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da je ponosan na to što je Limanski park, koji se naslanja na pomenuti bulevar, dobio novo dečje igrališe na zahtev MZ „Liman 3“, što se radi na kompletnoj rekonstrukciji skejt parka i što se grade mini skejt park i basket teren. On je dodao i da je urbanistički predviđeno da na mestu oronulih parkovskih baraka bude poslastičarnica, gde će građani moći da uživaju uz kafu i kolač u Limanskom parku, kao što je običaj u mnogim evropskim gradovima.

Sve saobraćajnice unutar kompleksa su završene, odnosno popločane granitnom kockom, a do sada su tamo izgrađeni nova vodovodna i kanalizaciona mreža sa crpnom stanicom, pešačke i biciklističke staze, parkinzi, novo javno osvetljenje sa LED rasvetom. Sledi uklanjanje stare trafo stanice i povezivanje crpne stanice na novu trafo stanicu.

Prva faza radova koja je u toku, obuhvata uređenje kompleksa nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, a radovi se odvijaju u regulaciji Bulevara despota Stefana, ulici koja povezuje taj bulevar sa pešačkom stazom na Keju i internim ulicama unutar kompleksa.

Deo druge faze radova predviđen je Programom uređenja građevinskog zemljišta za 2019. godinu kroz nastavak radova na izgradnji infrastrukture (vodovod, kanalizacija), saobraćajnih površina, javnog osvetljenja, ozelenjavanju i postavljanju urbanog mobilijara.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.