Pojačane kontrole parkiranih taksi vozila i ostalih motornih vozila na autobuskim stajalištima

0

Na osnovu plana Gradske uprave za inspekcije poslove Grada Novog Sada, počevši od 4. februara 2021. godine izvršena je kontrola ostavljanja putničkih motornih vozila i vozila taksi prevoza na autobuskim stajalištima na teritoriji Grada Novog Sada. U zajedničkoj saradnji Sektora inspekcije za saobraćaj i puteve, Odeljenja saobraćajne policije, Komunalne milicije i JKP ”Parking servis” primenjeni su propisi koji se nalaze u Odluci o taksi prevozu putnika na teritoriji Grada Novog Sada i Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima,a svako iz svojih nadležnosti.

Kontrole su obavljene na više lokacija u Gradu koje su planski predviđene na osnovu dobijenih prijava, kao i samostalnim uočavanjem inspektora prilikom obavljanja terenskog inspekcijskog nadzora. Te lokacije su autobuska stajališta:

– u Uspenskoj ulici,

– u Futoškoj ulici (kod Futoške pijace),

– na Bulevaru oslobođenja (kod Futoške pijace, kod T.C. ”Promenada” i T.C. ”Merkator”),

– na Bulevaru Jaše Tomića (kod železničke stanice i polaznih stanica) i

– na Bulevaru Patrijarha Pavla (na više lokacija) i druge lokacije.

Sprovođenje plana se odvijalo tako što se službenim vozilima dolazilo na navedene lokacije autobuskih stajališta, a motorna vozila koja su tu bila zaticana su kontrolisana i na licu mesta su ispisivani prekršajni nalozi za uočene prekršaje.

Isto tako, prilikom kontrole je obavljen i preventivni inspekcijski nadzor, tako što su se vozači, koji su sa svojim vozilima očigledno imali nameru da se zaustave na autobuskim stajalištima, zaustavljali i upozoravali da je takav postupak kažnjiv u skladu sa propisima, kao i da se time ugrožava bezbedno kretanje autobusa.

Za tu priliku je pre početka kontrole, poslat dopis u svojstvu obaveštenja, svim taksi udruženjima da obaveste svoje članove da prilikom obavljanja taksi prevoza ne koriste autobuska stajališta i na taj način su primenom preventivnog inspekcijskog nadzora, upozoreni svi taksi prevoznici o riziku za nastanak prekršaja.

Tokom navedenih kontrola zatečeno je šest vozila u prekršaju, od toga dva taksi vozila koja su koristila autobusko stajalište za obavljanje taksi prevoza i četiri vozila koja su koristila fizička lica pa je tom prilikom:

– Od strane Sektora inspekcije za saobraćaj i puteve ispisan 1 prekršajni nalog za taksi vozača zaposlenog u privrednom društvu sa izrečenom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara i ispisan 1 prekršajni nalog za taksi preduzetnika sa izrečenom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara

– Od strane Odeljenja saobraćajne policije ispisano je 4 prekršajna naloga za parkirana motorna vozila fizičkih lica suprotno propisima na autobuskom stajalištu u iznosu od 5.000,00 dinara.

Zajednička kontrola je u potpunosti ispunila očekivanja planiranog rada a saradnja je, kao i u dosadašnjim kontrolama, bila na visokom nivou u skladu sa zadatim aktivnostima u okviru propisanih nadležnosti.

Isto tako, ove vrste kontrole će biti nastavljene u predstojećim inspekcijskim nadzorima ovog Sektora.

Autor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.