Početak radova na obnovi fasada Vladičanskog dvora u Novom Sadu

0
Foto: novosadska tv

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sad su pristupili realizaciji zajedničkog projekta, obnove fasada Vladičanskog dvora u Novom Sadu.

Finansijsku podršku projektu pružili su Grad Novi Sad i Vlada Vojvodine. Radovi su planirani u tri faze: obnova istočne, zapadne i južne fasade. Prva faza radova obuhvata istočnu fasadu i izabrani izvođač je „ KOTO doo” iz Beograda.

Izrada projekta i stručni nadzor su povereni Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture a, konzervatorski nadzor arhitekti-konzervatoru iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Vladičanski dvor je podignut 1901. godine i delo je čuvenog srpskog arhitekte Vladimira Nikolića. Ovaj važan objekat Nikolić je projektovao koristeći stilizaciju vizantijskih i srpskih srednjovekovnih iskustava čime je postignut kreativni arhitektonsko-stilski sklad. Posebna pažnja je poklonjena rešenju glavne fasade na kojoj je i glavni ulaz. Fasade imaju oplatu od oker keramičkih pločica. Krov je nizak, gotovo zaklonjen ogradom od balustera. Nad centralnim delom je piramidalna kupola sa lanternom na vrhu. Utvrđen je za spomenik kulture 2007. godine i predstavlja jedan od najupečatljivijih simbola Novog Sada.

Konzervatorski radovi na zameni krovnog pokrivača i sanaciji fasada izvedeni su 2006/07. godine.
Aktuelna obnova podrazumeva: pažljivo skidanje originalne keramičke obloge, analizu stanja, čišćenje i vraćanje zdravih delova fasade, uz izradu novih primeraka karamičke obloge po konzervatorskim standardima radi zamene oštećenih i nedostajućih komada obloge. Predmet radova je i rekonstrukcija fasadne plastike od veštačkog kamena.

Završetak radova planiran je do kraja 2019. godine.

Izvor: novosadska tv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.