Početak dijaloga o razvoju Kineske četvrti

0
grad kulture

Gradska uprava za kulturu Novog Sada i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ definisale su način uspostavljanja kulture dijaloga povodom apela gradonačelnika Novog Sada o daljem razvoju tzv. Kineske četvrti.

Želeći da, kako je to gradonačelnik naveo, budu „svojevrstan most u tom dijalogu sa stručnom, ali i najširom javnošću“, Gradska uprava za kulturu i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ predlažu početak otvaranja dijaloga na ovu temu, a u skladu sa svojim nadležnostima i ranije usvojenim platformama za izgradnju kulture dijaloga.

S tim u vezi, nedavno usvojeni Akcioni plan realizacije projekata Strategije kulturnog razvoja Novog Sada od 2016. do 2026. godine, rezultirao je stvaranjem Foruma za kulturu. Njega će činiti članovi Gradske uprave za kulturu i Gradskog veća za kulturu, ali i relevantni akteri u kulturi grada. Kako je već ranije najavljeno, novoformirani Forum će, između ostalog, predstavljati svojevrsnog medijatora u komunikaciji stručne javnosti i građana o temama vezanim za realizaciju programa i infrastrukturnih projekata Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

S druge strane, pokrenuće se i Divan – serija otvorenih razgovora sa građanima Novog Sada i stručnom javnošću, sa ciljem identifikovanja aktuelnih pitanja u sferi kulturnog sistema grada i unapređenja projekata u okviru Evropske prestonice kulture.

Tokom prošle godine, u procesu kandidature Novog Sada za EPK, ovaj projekat je usvojen od strane Umetničkog saveta i kao takav se našao u pobedničkoj aplikaciji. Divan će organizovati članovi tima Fondacije „Novi Sad 2021”, a učešće u njemu je otvoreno kako za stručnu, tako i zainteresovanu najširu javnost.

Na osnovu usaglašenih termina Uprave za kulturu i Fondacije, predložene su četiri faze izgradnje dijaloga:
I faza: Uvodni procesi za razvoj dijaloga

9. jul: Konferencija i panel diskusija „Dijalogom do razvoja Kineske četvrti“
– Mesto dešavanja: Egzit festival
– Panelisti: Nemanja Milenković- Fondacija Novi Sad 2021; Vukašin Grozdanović- OPENS; Zdravko Vulin- producent; Pera Mirković-predstavnik umetnika tzv.Kineske četvrti; Slobodan Jović-Društvo arhitekata Novog Sada.

10. jul: Forum za kulturu

II faza: Istraživački procesi za ulazak u dijalog
15.jula – 20. avgusta:
-mapiranje prostora;
-anketno ispitivanje građana (2021 ispitanik);
-primeri dobre prakse transformacije industrijskog nasleđa;
-onlajn formular za davanje predloga građana na sajtu Fondacije “Novi Sad 2021“;

III faza: Dijalog
22.avgust: prvi Divan;
23.avgust: drugi Forum za kulturu;

29. avgust: drugi Divan;
30.avgust: treći Forum za kulturu
5.septembar: treći Divan;
6.septembar: četvrti Forum za kulturu

IV faza: Zaključak dijaloga
Kroz demokratičan i transparentan proces zasnovan na činjenicama, inicijativa Gradske uprave za kulturu i Fondacije „Novi Sad 2021“, kao posrednika u komunikaciji sa stručnom i najširom javnošću, rezultiraće usaglašenim zaključcima o daljem razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“. To će biti prvi put da se kroz jedan otvoren i sveobuhvatan dijalog artikulišu jasne smernice transformacije industrijskog nasleđa u Novom Sadu, pa i šire, sprečavajući dosadašnje različite interpretacije.

Rezultati postignuti otvorenim dijalogom, kao i smernice za nastavak razvojne faze projekta, biće saopšteni široj javnosti 12. septembra od strane gradonačelnika Novog Sada.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.