Počela kampanja “Nedelja zdravih zuba”

0

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program zdravstveno – promotivne kampanje „Nedelja zdravih zuba“ koju tradicionalno, već 25 godina organizuje Crveni krst Novog Sada.

Kampanja se odvija od 27. marta do 2. aprila pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo, a učesnici u kampanji su predstavnici Crvenog krsta Novog Sada, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Klinike za stomatologiju Novi Sad, Doma zdravlja „Novi Sad“, Kluba studenata stomatologije, PU „Radosno detinjstvo“, Medicinske škole „7.april“, Muzeja Grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine.

– Ova kampanja ima poseban značaj za naše najmlađe sugrađane i upravo je to glavni razlog da Grad Novi Sad finansijski podržava ovu manifestaciju. Posebno mi je drago što su u ovu kampanju uključeni svi relevantni partneri koji će dati svoj veliki doprinos „Nedelji zdravih zuba“. Nadamo se da će ova manifestacija živeti i dalje, da ćemo je sledeće godine još bolje organizovati jer ima direktan uticaj na to da se naši najmlađi nauče oralnoj higijeni, prevenciji, kao i na to da imaju svog stomatologa – rekao je prof. dr Zoltan Horvat.

Sa Klinike za stomatologiju Novi Sad prof. dr Duška Blagojević istakla je da je ponosna jer dolaze mlađe generacije koje imaju sve bolja saznanja o značaju oralne higijene.

– Moto ovogodišnje kampanje je „Stomatolog je moj lekar“ sa ciljem da upoznamo decu ne samo predškolskog, nego i školskog uzrasta, sa samim zanimanjem stomatologa kako bi ih oslobodili određene doze straha od odlaska zubaru. Klub studenata stomatologije napraviće pozorišnu predstavu za decu predškolskog uzrasta „Zdravi zubi – lep osmeh“ o značaju oralne higijene, zdrave ishrane i važnosti posete stomatologu, a u osnovnim školama održavaćemo i kreativne radionice o profesiji stomatologa– rekla je prof. dr Duška Blagojević.

Institut za javno zdravlje Vojvodine raspolaže statističkim podacima o zdravlju usta i zuba našeg stanovništva, a poslednje istraživanje iz 2013. godine na nivou Srbije pokazalo je da naše stanovništvo nedovoljno pere zube.

– Samo 46% odraslih pere zube redovno, a nešto veći procenat 60% dece uzrasta od sedam do 14 godina. Smatramo da je to nedovoljno, a zapaža se i značajna razlika po materijalnom stanju stanovništva. Prema indeksu blagostanja, samo 29% siromašnih redovno pere zube u odnosu na populaciju najbogatijih gde njih blizu 70% pere zube više od jednom dnevno. Ovi pokazatelji su značajni jer mogu zdravstvenim radnicima da ukažu na napore koje treba preduzeti kako bi se poboljšalo zdravlje svih naših stanovnika. Institut za javno zdravlje Vojvodine je pripremio kreativne radionice namenjene edukatorima i prosvetnim radnicima za rad sa učenicima nižih razreda osnovnih škola na temu zdravlja usta i zuba, a u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta i učenicima Srednje medicinske škole „7. april“ biće organizovane edukativne radionice u zainteresovanim školama – naglasila je doc. dr Olja Nićiforović Šurković sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Tokom konferencije rečeno je da je prema podacima stomatološke službe Doma zdravlja „Novi Sad“ za 2016. godinu KEP 12 indeks (broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba kod učenika u 12. godini života) iznosi 1,71 što je mnogo manje u odnosu na 2014. godinu kada je iznosio 2,17, a kod prosečnog dvanaestogodišnjeg deteta u Evropskoj uniji KEP indeks iznosi 1,5.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.