POČELA AKCIJA „OŽIVIMO PARKOVE“ U NOVOM SADU

0
Foto: grad novi sad

Gradonačelnik Miloš Vučević i članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović prisustvovali su sadnji u okviru Univerzitetskog parka kojom je simbolično počela akcija „Oživimo parkove“. To je nastavak akcije „10 000 stabala za Novi Sad“ tokom koje je 2019. godine zasađeno 6500 stabala, a vizija Grada je da se u narednom periodu uradi rekonstrukcija svih parkova na teritoriji Grada. Prva faza uređenja i revitalizacije Univerzitetskog parka predviđa sadnju 88 novih stabala, a do kraja ove godine u okviru akcije „Oživimo parkove“ treba da bude zasađeno oko 8600 stabala.

Foto: grad novi sad

Gradonačelnik je zasadio drvo koprivić, čime je započeta ova akcija baš u Univerzitetskom parku, simbolično na Međunarodni dan studenata, ali i Dan ekoloških pokreta.

– Naša ideja je da u naredne četiri godine vidimo očiglednu promenu u svakom parku u Novom Sadu. Park u Sremskoj Kamenici je gotovo potpuno sređen, počinjemo sa prvom fazom uređenja Univerzitetskog parka, obnavljaćemo Dunavski i Futoški park, a sledi druga faza uređenja parka između Novog naselja i Nove Detelinare. Danas krećemo u akciju kojom će biti zasađeno ukupno 8600 novih stabala u našem gradu. U Univerzitetskom parku ćemo zameniti neka dotrajala stabla zdravim sadnicama, i znatno povećati njihov broj. Time će on dobiti potpuno novu fizionomiju, ne samo u pogledu novih stabala, nego će ambijentalno i funkcionalno biti bolje iskorišćen i postaće neraskidivi deo Univerziteta, jer će ovde biti i amfiteatar. Hvala na idejama i radu stručnom timu i svima koji učestvuju u ovom zahtevnom projektu. Pre neki dan smo krenuli u pošumljavanje Fruške gore, a sada ozelenjavamo gradsku zonu i veoma je evidentno da niko ne želi da betonira zelene površine i da reže zdrava stabla, što provejava kao negativna kampanja u periodu iza nas. Delima pokazujemo da ne postoji viši interes od dobrobiti građana i želje da svi u Novom Sadu živimo što kvalitetnije. Dakle, uklonjeno će biti isključivo drveće kojem je istekao životni vek, ali će mnogo više stabala biti zasađano – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da će akcija ozelenjavanja biti nastavljena narednih dana u 22 novosadske osnovne škole, podrškom Uprave za zaštitu životne sredine i sredstvima društveno-odgovornih kompanija.

Profesor dr Saša Orlović koji se nalazi na čelu Saveta grada Novog Sada za pružanje stručne pomoći u preduzimanju aktivnosti u ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina, rekao je da je u sezoni 2019/20. zasađeno dva i po puta više biljaka nego što je prosek svake godine u Novom Sadu.

– Činjenica je da je Univerzitetski park star, da je topolama uglavnom prošao životni vek i da moramo preduzeti konkretne akcije kako bismo postojeće oronulo drveće zamenili vrstama koje duže žive. Planirano je sukcesivno uklanjanje starih stabala u ovom parku, onih koja su oštećena i koja ugrožavaju bezbednost posetilaca. Takođe, ostala, zdravija stabla će biti orezana što će ih učiniti stabilnijima. Istovremeno s tim sadimo nova stabla, tako da će u prvoj trećini parka biti zasađeno 88 stabala, uklonjeno tridesetak, dok će 16 stabala topole ostati. Postepeno ćemo ceo park obnoviti i dodati mu nove funkcije, između ostalog tu će se nalaziti letnja učionica – rekao je prof. dr Saša Orlović koji je naglasio da članovi Saveta imaju punu slobodu da profesionalno rade i veliku podršku gradonačelnika koji insistira da se poštuje struka.

Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić se zahvalio Gradu Novom Sadu i stručnom timu Saveta za ozelenjavanje grada koji radi na obnovi Univerzitetskog parka, na opštu radost kako svih Novosađana, tako i profesora i studenata novosadskog univerziteta kojima će taj uređeni prostor mnogo značiti.

Grad sprovodi ovu akciju uz pomoć Gradske uprave za zaštitu životne sredine i JKP „Zelenilo“, a pre svega u saradnji sa stručnjacima okupljenim u Savetu Gradonačelnika Grada Novog Sada za pružanje stručne pomoći u preduzimanju aktivnosti u ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina. Univerzitetski park će nakon rekonstrukcije predstavljati idelano mesto za aktivan boravak studenta u njemu, sa mogućnošću održavanja raznih aktivnosti na otvorenom, sa pravom letnjom scenom u središnjem delu parka.

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.