PLAN NOVOG STADIONA Sportski kompleks, zgrada od 15 spratova…

0

Nacrt plana generalne regulacije koji se odnosi na stadion „Karađorđe” s okolinom na javnom uvidu je do 14. oktobra.

Na tom prostoru je predviđena gradnja novog sportskog objekta, poluukopane garaže, uz Bulevar oslobođenja, kao i opštegradskog centra.

U planskoj dokumentaciji je navedeno da je cilj izgradnje novog sportskog objekta koji će zadovoljiti UEFA kriterijume za objekte četvrte kategorije. Planirani kapa-

citet je od 16.000 do oko 17.500 gledalaca, a osim terena, u sklopu stadiona, koji će imati otvoreni, natkriveni i zatvoreni deo, na tribinama za publiku su predviđeni punktovi za hranu i piće, kao i toaleti, a deo će biti izdvojen i za osobe s invaliditetom i njihove pratioce.

U prostoru za sportiste, osim svlačionica s tuševima, planirani su bazeni za relaksaciju, teretana, prostor za zagrevanje, a zaseban deo dobiće i sudije i delegati. Na stadionu su predviđeni ugostiteljski punktovi, sanitarne prostorije, prostorije za prvu pomoć (medicinski centar), prostor za policiju, vatrogasce, sigurnosne službe, magacini za održavanje terena i sl.

Deo prostora će biti izdvojen za značajne posetioce (VIP), kao i za medije, TV studio, sale za konferencije i poslovne sastanke, kancelarije za administraciju (upravu) i slično. Za osobe s invaliditetom će na svakih 3.000 sedišta biti izdvojeno najmanje deset, a za njih je predviđen i poseban ulaz.

U delu objekta gde su pozicionirani reprezentativni i službeni ulazi u objekat, planirani su sadržaji za posetioce i navijače, odnosno muzej sporta, fan-šop i slično, a ostavljena je mogućnost i da u poslovnom delu bude smešten hotel.

Planirano je da kompleks stadiona na istočnom delu ima podrum prizemlje i sprat, odnosno šest spratova u zapadnom delu. Kako se iz teksta plana može primetiti, bruto razvijena površina objekta je oko 41.500 kvadrata, a otvorenih i natkrivenih delova stadiona oko 10.300, odnosno sportskog terena oko 9.360.

Na zapadnoj strani u prizemlju je planiran reprezentativni ulaz, službeni ulazi, kao i ulazi za publiku, koji su planirani i na istočnoj strani. S prizemlja će se na plato i tribine na prvom spratu prilaziti stepeništima, liftovima i eskalatorima u okviru objekta. Ulazi za publiku će biti i na južnoj i severnoj strani, a urbanisti su predvideli ukupno četiri kolska pristupa stadionu (ulaza/izlaza), i to na približno četiri ugla objekta.

S južne strane, iz pravca Bulevara osobođenja, na plato i tribine s pratećim sadržajima (punktovi za hranu i piće, toaleti) će se dolaziti pešačkim rampama i pasarelama, a sa severne strane otvorenim, natkrivenim monumentalnim stepeništem.

U okviru kompleksa je planirana i garaža, čiji će deo biti namenjen sportistima i VIP gostima. Ukupan broj parking-mesta na stadionu je 550, odnosno u podzemnoj garaži (suterenu) 390, a u prizemlju 160.

Poluukopana garaža, sa suterenom, gradiće se uz Bulevar oslobođenja i, kako je navedeno, trebalo bi da premosti denivelaciju terena između Bulevara i stadiona, s tim što je ostavljena mogućnost za dve podzemne etaže. Kapacitet je oko 150 parking-mesta, a planirano je da krov bude prohodan u funkciji javne površine, odnosno pešačkog platoa. Tu je predviđna ozelenjena parterna površina, približno u ravni s pešačkom stazom uz Bulevar oslobođenja, i trebalo bi da predstavlja mesto okupljanja i odmora.

Na planom obuhvaćenom prostoru predviđena je saobraćajnica javnog karaktera, s koje će se prilaziti poluukopanoj garaži i garaži stadiona, a planirane su i pasarele.

Opštegradski centar s poslovnim sadržajima biće smešten uz Bulevar oslobođenja, a predviđen je objekat s 15 spratova, s tim da će parkiranje biti rešeno u podzemnim etažama.

Na Bulevaru oslobođenja se nalaze dve trokrake raskrsnice, s Vojvođanskom ulicom i Ulicom Dimitrija Tucovića, a budući da je na toj deonici prirodna denivelacija terena jer je Bulevar oslobođenja oko dva metra viši, urbanisti predlažu da na mestu pešačkih i biciklističkih prelaza bude izgrađen pešačko-biciklistički podzemni prolaz širine dva metra.

Sugestije do 14. oktobra

Nacrt odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Bulevara Evrope, Bulevara cara Lazara, ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, ulica Jevrejske i Futoške (lokalitet Stadiona „Karađorđe” s neposrednim okruženjem), na javnom uvidu je do 14. oktobra, a moguće ga je pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 časova u JP „Urbanizam” na Bulevaru cara Lazara 3, prostorijama MZ Prva vojvođanska brigada u Dimitrija Avramovića 8, i MZ „Vera Pavlović” u Gogoljevoj 1. Planska dokumentacija dostupna je i na zvaničnim internet stranicima Skupštine i Grada Novog Sada.

Pisane primedbe i sugestije podnose se, dok traje uvid, Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3.

Spomen-obeležja

Budući da se u blizini stadiona nalazi betonski nosač rashladnog uređaja prve električne centrale, planirani sadržaji, kao i uslovi uređenja i građenja u neposrednom okruženju, moraju biti prilagođeni merama zaštite. Urbanisti predlažu da prostor na kojem je spomenik bude uređen tako da tu bude mesto za odmor, okupljanje i održavanje kulturnih i obrazovnih programa.

Osim toga, u okolini stadiona je bista jednog od osnivača i prvog trenera, tehničkog direktora i predsednika FK „Vojvodina” dr Koste Hayija (1898–1971), ali i spomen-ploča fudbalerima koji su učestvovali u NOB-u, kao i „Fabrike radnicima”, pa je ostavljena mogućnost da se ta spomen-obeležja premeste na neko primerenije mesto u okviru samog lokaliteta.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.