Otvorene prijave za radionice “VEZVEZVEZ pod maskama” sa Milicom Dukić

0

Pozivaju se mladi da upoznaju tehniku veza kroz učešće u umetničkim radionicama “VEZVEZVEZ pod maskama” sa Milicom Dukić, pobednicom konkursa “Useljenje” Novog kulturnog naselja.

Tokom meseca septembra, kroz 4 subotnje radionice na otvorenom, polaznici će naučiti tehniku veza i njegovu upotrebu u savremenoj umetnosti, korišćenjem recikliranog materijala.

Broj učesnika je ograničen, radionice će se održati u skladu sa merama na otvorenom prostoru, a svi zainteresovani mogu dobiti više informacija i prijaviti se putem Fejsbuk stranice: www.facebook.com/novokulturnonaselje

Milica Dukić, diplomirani je master slikanja i crtanja, članica SULUV-a kao i deo tima galerije Šok Zadruga. Njen višegodišnji rad prate brojne nagrade, umetničke rezidencije, izložbe i projekti, kao i učestvovanja na brojnim radionicama i seminarima.
O umetničkoj instalaciji “Pod maskama” sama umetnica kaže: “Mene kao umetnicu dotiče ova drastična promena koja se odražava u našim životima usled pojave epidemije i novih briga prevencije. Ne znamo još koliko će ovo istorijsko/globalno stanje trajati i kako će se odraziti. Oči poznanika i prijatelja, ali i nepoznatih lica izgledaju zbunjeno i uplašeno. Mislim da one sada dolaze do izražaja, kako su lica prekrivena zaštitnim maskama. Godinama unazad bavim se istraživanjem lica i naličja slike. Tako da i ovi portreti biće prezentovani obostrano. Bila bi vidljiva njihova realistična strana i ujedno i druga – apstraktna (što rad sa vezom omogućuje.)”

Konkurs “Useljenje” bio je namenjen umetnicima iz Novog Sada, koji će u saradnji sa zajednicom Novog naselja stvoriti umetničko delo raspisan je početkom marta meseca. “Useljenje” ima za cilj da podstakne umetnike da u proces svog rada uključe zajednicu, da ohrabri članove zajednice da učestvuju u aktivnostima koji se događaju u njihovom okruženju, kao i da promoviše umetnost nastalu u zajednici/sa zajednicom. Takođe, koncept postavlja pitanja o ekološkim problemima, odnosno u kojoj meri je ideja u skladu sa kontekstom zajednice u kojoj umetnik stvara. Na konkursu pobedile su ideje: “VEZVEZVEZ pod maskama” Milice Dukić i “Domaći” Vladimira Ilića.

Podsetićemo da je na Forumu evropskih stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti, održanom krajem 2018. godine, a u sklopu projekta Magic Carpets (magiccarpets.eu), Kreativne evrope, u konkurenciji od 13 zemalja, upravo novosadsko Novo naselje izglasano za najaktivniju zajednicu, a Novo kulturno naselje darovano je titulom: European Community Award: Co-create and comprehend.

Organizacioni tim Novog kulturnog naselja odlučio je da osvojenu nagradu usmeri na podršku lokalnim umetnicima da svoje umetničke prakse razvijaju u saradnji sa zajednicom, kao i da ih podstaknu na dalji razvoj. U vrlo ozbiljnoj konkurenciji projekata iz čitave Evrope (Prag, Kaunas, Berlin, Folkston, Tbilisi, Zagreb, Bukurešt, Riga, Porto, Insbruk, Limerik, Rim i Novi Sad), najveći deo Novog Sada izglasan je kao zajednica koja je ne samo pasivni uživalac kulturno-umetničkih sadržaja već i aktivni član, ko-kreator, idejni tvorac, inicijator, glavni pokretač i inspiracija umetnicima i aktivnim pojedincima i grupama.

Koncept „Useljenje” jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Novo kulturno naselje i upravo inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bili su jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.
Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 15 festivala, preko 1000 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Za sve dodatne informacije i eventualna pitanja, možete se obratiti na [email protected]

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.