Otvorena izložba “Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave”

0

Izložba ”Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave”, koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, otvorena je danas u kompleksu Vojne bolnice u Petrovaradinu.

Tom prilikom prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić i direktor Vojne bolnice dr Bratoljub Brkljača.

“Ova izložba samo je mali pokazatelj aktivnosti koje se preduzimaju i koje će biti preduzimane u podgrađu i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Još 2016. godine razgovarali smo sa tadašnjim predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o tome gde je najbolje da uložimo dodatna sredstva od Republike za obnovu kulturno-istorijskih spomenika, i zaključili da je podgrađe pravo mesto za to. Dobili smo snažnu podršku za očuvanje onoga što simbolizuje suštinu Novog Sada i zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture počela je realizacija veoma složenog i zahtevnog projekta. Prošle godine dobili smo 100 miliona dinara za obnovu podgrađa, a 2018, 150 miliona dinara za tu namenu. Takođe, u saradnji sa Republikom obezbedili smo 70 miliona dinara za uređenje prostora oko Ulice Prote Mihaldžića. Dakle, osim obnove krovova i fasada, radi se i na parternom uređenju, pa podgrađe i Tvrđava dobijaju novi sjaj kakav i zaslužuju”,  rekao je gradonačelnik Vučević.

On je takođe naglasio da je namera Grada da podgrađe bude svojevrsan turistički centar, i da je cilj da tamo što više budu zastupljeni oblici privrednog organizovanja koji su kompatibilni sa takvom namenom.

“Mnogo je važno što je Vlada izdvojila novac i za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa oko rodne kuće Bana Jelačića, jer to pokazuje da Srbija vodi odgovornu politiku prema svim nacionalnim zajednicama, i dobar je primer susednim državama da takav odnos pokažu prema srpskoj nacionalnoj zajednici. Nastavićemo da obnavljamo spomenike kulture i u almaškom kraju, u centru i svuda gde za to postoje potreba i mogućnosti. Lista aktivnosti koje je Zavod preduzeo tokom 35 godina je velika, i ponosni smo na njihove rezultate. Odgovornim pristupom i dobrom komunikacijom sa Republikom i Pokrajinom, namera nam je da obezbedimo što više sredstava za investiranje u dalji razvoj Novog Sada, jer se tako iskazuje ljubav prema gradu”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniše Jokića, izložba predstavlja početak obeležavanja značajnog jubileja, odnosno 35 godina rada te ustanove. Kako je istakao, ona prezentuje proces realizacije najizuzetnijeg projekta u karijeri Zavoda, a kao primere drugih značajnih poduhvata naveo je sanaciju hrama Almaške crkve, rekonstrukciju Uspenskog groblja, hrama manastira Kovilj, kao i izradu glavnog projekta revitalizacije Rimokatoličkog groblja u Futoškoj ulici.

Postavka ”Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave” će biti otvorena od 24. maja do 2. juna, od 17-19 časova, uz stručno vođenje autorskog tima.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.