Otvoren “Kutak za kulturu” na Slanoj bari

0

Kultura van centra grada, dostupna svima, novi sadržaji, uključivanje građana i njihovih predloga – tu ideju koju je Novi Sad kao Evropska prestonica kulture započeo nastavlja novi Kutak za kulturu. Taj prostor otvoren je juče, 20. oktobra u jednom od najudaljenijih delova grada od samog centra – Slanoj bari.

Predstava i radionice za decu, plesači iz studija “Groove” koji su animirali decu, dva koncerta, diskusija o novom prostoru, to je sve obeležilo otvaranje “Kutka za kulturu”, a na Slanu baru stigla je i pokretna kulturna stanica Karavan.

“Lokalno stanovništvo ovde, nažalost, nema gde da ide, a sesti na autobus i otići do grada nije za svakog jednostavno i košta. Zato je ovo jedinstvena prilika da ovde budu programi koji su dostupni lokalnom stanovništvu, koje mora imati neki prostor koji će osećati kao njihov, na koji mogu da utiču”, rekla je Marijana Stevanović ispred “Male srećne kolonije” koja je organizovala radionicu za decu na otvaranju Kutka. U okviru “Male srećne kolonije” Marijana već dugo radi sa romskom decom i ističe koliko je važno da se njima približe kulturni sadržaji. Sa njom je saglasna i Vesna Cvetanović jedna od organizatora Festivala romske kulture i aktivizma F.R.K.A. koji je realizovan peti put za redom.

“Kutak za kulturu” najava je za buduću kulturnu stanicu koja je već počela da se gradi na Slanoj bari. Šta bi trebalo da bude u fokusu “Kutka za kulturu”, a zatim i kulturne stanice, ko bi sve trebalo da se uključi, na koji način mogu da se pokrenu kulturne i edukativne aktivnosti na Slanoj bari diskutovalo se u okviru jučerašnjeg Divana.

Pedagoška asistentkinja osnovne škole “Dušan Radović”, Zorica Kalanjoš, koja već dugo radi sa romskom decom, rekla je da je takav prostor bio neophodan, jer nije dovoljno raditi sa decom samo u školi.

“Mi imamo razne radionice, uključujemo se i u rad nekih organizacija, zbog čega nam je bitno da imamo jedan takav prostor. Od sada će i organizacije iz drugih delova grada moći da dođu kod nas, da se upoznaju sa nama, ali i da mi upoznamo njih i njihove sadržaje. Deca su radoznala i zainteresovana da učestvuju u raznim programima, tako da nam ovo zaista otvara spektar novih mogućnosti”, rekla je Kalanjoš na jučerašnjem Divanu. Za početak najbitnije je pokrenuti lokalnu zajednicu da učestvuju u programu i da budu inicijatori različitih sadržaja, rekla je Marija Jevtić iz fabrike vinila “SoulPeddler” koja već tri godine radi na Klisi, ima svoj koncertni prostor, a organizuju i razne radionice.

“Imam utisak da i sami lokalni stanovnici smatraju da su izolovani od samog grada, a, nažalost, čini mi se da ljudi ovde nisu mnogo zainteresovani da se nešto dešava u njihovom kraju. Zato je glavni zadatak novog prostora za početak da aktivira ljude i navede ih da mogu ne samo da budu deo nekih dešavanja, već i da ih sami predlažu”, rekla je Jevtić. “Razlivanje” kulture van centra grada je svetski trend, saglasni su vajar Miodrag Perić i umetnik Saša Krga, koji su već dugo stanovnici Klise.

“Od širenja kulture van centra grada, svi njegovi delovi imaju korist u svakom smislu, pre svega kulturnom i civilizacijskom. Podizanje svesti u delovima grada koji su do sada bili u zapećku je jako važno i ako je to uloga kulturnih stanica, da se podigne svest saživota, razmene kulturnih sadržaja, multikulturalnost, onda to već može napraviti neku promenu”, rekao je Perić. Nakon Divana, otvaranju “Kutka za kulturu”, doprineli su i nastupi lokalnog bluz sastava “Soulshine” i grupe “Kal”, sa čijim koncertima je završen jučerašnji program, koji je označio početak novog kulturnog života na Slanoj bari. “Kutak za kulturu” biće otvoren od utorka do petka u periodu od 15 do 21 čas, a subotom od 13 do 20 sati, na adresi Sentandrejski put 106b odnosno kod Sportskog centra “Slana bara”.

Otvaranje “Kutka za kulturu” početak je programskog luka “Druga Evropa” koji će u naredna dva meseca, do 15. decembra, predstaviti drugačiju, skrivenu, izazivačku, manjinsku kulturu, kroz različite vrste programa poput – Pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta “Sinergija”, manjinskih medija, programa koji stvaraju osobe sa invaliditetom “Supermoćni”, nastupa neafirmisanih bendova iz Evropskih prestonica kulture, medijske umetnosti iz ženske perspektive, filmske umetnosti “Cinema now” i drugih.

Autor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.