Otkrivena spomen-ploča Nađ Beli

0

Spomen-ploča Nađ Beli, nekadašnjem profesoru fizičkog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin”, otkrivena je na zgradi ove srednje škole u Novom Sadu.

Spomen-ploču otkrili su predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i direktor škole “Mihajo Pupin” Milan Vukobrat, a predsednik gradskog parlamenta istakao je da je danas prilika da se naglasi ono što je usvojila Skupština Grada Novog Sada, da se bez ijednog glasa protiv i bez ijednog uzdržanog glasa, postavi spomen-ploča.

– To je samo dokaz da u Novom Sadu svi imamo osećaj za pojedinačne žrtve kada je u pitanju domovina. Danas se sećamo Nađ Bele i znamo koliki bol svih ovih godina ima njegova porodica. Ovo je najmanje što možemo da uradimo da bi se večno sećali Nađ Bele – istakao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević kazao je da osećanjem dužnosti pokazujemo da nismo zaboravili one koji su sebe žrtvovali za vrednosti koje i danas ne blede.

– Nađ Bela nas je ujedinio kao odbornike, kulturne delatnike, profesore i kao ljude koji nisu zagledani samo u smisao determinisan našom žrtvom u velikim idejama nego, pre svega, inspiriše nas da budemo dobri, plemeniti i uvek spremni da u izazovu pokažemo vrline – kazao je Milošević.

Direktor Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” Milan Vukobrat podsetio je da je posebna delatnost škole oduvek bila da mlade ljude posveti sportu i sportskim aktivnostima.

– Ovo je škola koja poštuje i ceni sportski rad i rezultate i zna da iza sportskih rezultatat uvek stoji ogroman rad sportskih trenera i ljudi koji svoj rad nesebično daju mladim naraštajima. Jedan od takvih ljudi, koji je svoj rad, trud i ljubav prema sportu, nesebično ulagao jeste i naš poštovani kolega Nađ Bela – podvukao je Vukobrat.

Inicijativa za spomen-ploču potekla je od Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Novog Sada i Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada, a predsednica Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Helena Vinaji Tarabić istakal je da je Nađ Bela svoj radni vek proveo u školi odgajajući generacije mladih, vaspitao ih i starao o životu i duhovnom vaspitanju.

– Vodeći se načelima koje svi poštujemo, da smo mladima učitelji i vaspitni uzori, kolega Nađ održao je i najveću lekciju, položivši život za državu. Nadamo se da će ova spomen-ploča bar na trenutak utešiti njegovu porodicu, a sve nas nadahnuti i opominjati da je rat najstrašnija ljudska tvorevina, a život svakog čoveka neprocenjiv – poručila je Vinaji Tarabić.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovao je počasni vod Vojske Republike Srbije, kao i đaci Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”. Nađ Bela bio je profesor fizikog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi, a poginuo je kao pripadnik JNA 1992. godine. Spomen-ploča postavljena je na dvorišnom, severoistočnom zidu Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”.

Izvor: skupstina.novisad

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.