Održana sednica Saveta za kulturu

0

Na dnevnom redu današnje sednice Saveta za kulturu Skupštine Grada Novog Sada bili su razmatranje inicijative “Macchiato kuća” d.o.o. Novi Sad za postavljanje spomen-ploče Ignjatu Pavlasu na kući u Železničkoj 10 u Novom Sadu i Razmatranje inicijative Fondacije EXIT za podizanje umetničke instalacije na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Poznati novosadski rodoljub, advokat, nacionalni dobrotvor, predsednik Sokolskog udruženja, Ignjat Pavlas, stanovao je u kući u Železničkoj br.10 od 1922. do 1942. godine. Kuća ne uživa zaštitu kao kulturno dobro, niti se nalazi pod predhodnom zaštitom. DOO “Macchiato kuća” smatra, s obzirom na veličinu lika i dela Ignjata Pavlasa, da bi bilo primereno postavljanja spomen ploče na uličnoj fasadi ove kuće i spremno je da snosi troškove postavljanja.
Umetnička instalacija na Petrovardinskoj tvrđavi planirana je da bude napravljena na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda takozvane “šajke” koji su koristili Srbi vojnici-graničari iz vremena Vojne Krajine. Dužina instalacije iznosi 10 metara, širina 1,5 metara, visina 2,5 metra, od aluminijuma je, bele boje, postavljena na kamenom postamentu dužine oko 3 metra i nalaziće se u podnožja Petrovaradinske tvrđave, desno od Hornverka prema Dunavu. Instalacija će biti urađena po konceptu i u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono. Ovaj projekat Fondacija EHIT finansira i realizuje u saradnji sa Novim Sadom kao Evropskom prestonicom kulture u sklopu programske oblasti Kapela mira i kompanijom NIS kroz program “Zajednici zajedno”. Inicijativa je koordinisana sa generalnim obeležavanjem 100 godina kraja Prvog svetskog rata kroz komunikaciju i saradnju sa kabinetom Predsednika Republike Srbije i kabinetom Predsednika Vlade Republike Srbije.
Obe inicijative Savet je jednoglasno prihvatio i uputio zahtev za dostavu mišljenja od stručnih službi, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Javnog preduzeća “Urbanizam” Zavod za urbanizam Noi Sad.

Izvor: novosadska tv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.