ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE O MERAMA GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

0
Foto: grad novi sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević održao je konferenciju za novinare povodom odluka koje je Gradski štab za vanredne situacije doneo, a koje treba da doprinesu sprečavanju i suzbijanju epidemije Kovid-19 na teritoriji Grada Novog Sada. Takođe, on se osvrnuo i na dosadašnje aktivnosti koje je Grad preduzeo u cilju informisanja i zaštite stanovništva.

Foto: grad novi sad

-Doneli smo čitav niz odluka o funkcionisanju javnog života na teritoriji Grada Novog Sada. Jedna od njih je odluka o zatvaranju svih privatnih i državnih vrtića u gradu i naredili PU „Radosno detinjstvo“ da krene u permanentno održavanje i dezinfekciju njihovih objekata. Zatim smo doneli odluku da se zatvore svi dnevni centri i klubovi za odrasla i stara lica, da se redukuje javni prevoz tako da će GSP voziti po režimu vožnje za subotu, s tim što smo ukinuli noćne linije, a svi autobusi će biti tretirani dezinfekcionim sredstvima i vozači će imati maske i rukavice. U skladu sa poslednjom odlukom Vlade kontrolisaće se i broj putnika. Isto to se odnosi i na taksi prevoznike, iste mere zaštite. Doneli smo odluku o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata u Novom Sadu tako da je od danas definisano njihovo radno vreme od 8 do 20 časova sa ograničenim prisustvom od najviše pedeset osoba u zatvorenom prostoru, a moguće je da će uslediti i novi parametri za definisanje brojnosti građana, a nismo ograničili radno vreme za dostavne službe ugostiteljskih objekata. Obustavljen je rad u svim sportskim objektima i salama. Donet je nalog da JKP „Čistoća“, „Gradsko zelenilo“, „Put“ i „Stan“ pojačaju rad na terenu kako bi intenzivirali održavanje javne higijene i održali komunalni red. Doneta je i odluka da se zatvaraju sve šalter sale koje su pod ingerencijom Grada, a važno je da građani znaju da će svoje obaveze moći da izmire po povratku u normalno funkcionisanje bez obračuna zatezne kamate, kao npr. obaveze u JKP “Informatika“ i Gradskoj poreskoj upravi. Organizovali smo dva kol-centra, jedan za savete i informacije koje pružaju lekari Doma zdravlja „Novi Sad“, a drugi je volonterski kol-centar za starije sugrađane koji mogu da se jave i traže pomoć da neko drugi ide u kupovinu za njihove životne potrebe. Donete su odluke koje naređuju rad gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama. Gradski štab je formirao i stručno-operativni tim za zaštitu i spasavanje od epidemije, čiji sam ja rukovodilac i mi ćemo svakodnevno pratiti razvoj situacije – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik je posebno apelovao na najstarije Novosađane da razumeju ove odluke i da budu u svojim kućama i stanovima.

-Zabrinjavajuće je što vidimo penzionere u velikom broju na ulicama našeg grada i nakon proglašenja vanrednog stanja. Mi se pre svega borimo za vas, najstarije sugrađane, da vam sačuvamo zdravlje i živote. Molim vas da poštujete i razumete ove odluke i da ne rizikujete. Apelujem i na sve Novosađane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća. Hvala svim Novosađanima, i pojedinicima i kompanijama, koji se javljaju sa spremnošću da pomažu kao volonteri. Treba da delujemo sistemski i da poštujemo odluke Države i Grada. Sve ono što je od vitalnog značaja za funkcionisanje grada će raditi, a molim za disciplinu, samokontrolu i međugeneracijsku solidarnost – zaključio je gradonačelnik.

Na inicijativu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića oformljen je kol centar u kojem dežuraju lekari, a koji je na raspolaganju građanima da postave pitanja u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem. Brojevi telefona putem kojih od prošle subote Novosađani mogu da se informišu su: 021/480 7721 i 021/ 480 7722. Nadležni zdravstveni radnici će pozive primati svakog radnog dana od 8 časova do 22 časa, dok će subotom telefonske linije biti aktivne od 8 do 15 časova. Takođe, oformljen je i drugi, volonterski kol-centar, a broj telefona za starije Novosađane kojima je potrebna pomoć za dostavu osnovnih životnih namirnica je 021/48 71 700 od 8 do 22 časa.

Autor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.