Održana konferencija „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji”

0

Konferencija „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji” održana je u Nišu 27. i 28. juna 2017. godine, na kojoj su se okupile lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT iz sedam gradova Srbije, i to: Novog Sada, Beograda, Subotice, Kragujevca, Pančeva, Niša i Novog Pazara.

Tim povodom pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković prisustvovala je konferenciji i panel diskusiji „Umrežavanje aktera na lokalnom nivou–izazovi i prednosti” i prezentovala dosadašnji rad novosadske Lokalne mreže.

– Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada je osnovana sa namerom da se pravovremeno i sveobuhvatno odgovori na problem diskriminacije pripadnica i pripadnika ove marginalizovane grupe građana, koja je u današnjem svetu, pa tako i u Srbiji tabu tema. Cilj Lokalne mreže je kontinuirani rad na zaštiti i pružanju podrške LGBT osobama u oblasti prevencije i edukacije, zaštite žrtava, sprečavanju nasilja, govora mržnje i krivičnog gonjenja. Ovakva vrsta saradnje, različitih sektora, doprinosi boljoj koordinaciji svih relevantnih činilaca, kako bi se sprečila, ali i jasno prepoznala diskriminacija i zaštitila prava svih građana i  građanki. Ni jedan sektor ne može sam da se bavi ovom problematikom i zato je važna multisektorska saradnja u praksi. Postojanje Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Grada Novog Sada mali je korak u borbi za jednaka prava svih građanki i građana Republike Srbije, Vojvodine i Novog Sada, ali ujedno i korak od istorijske važnosti kako bi se stvari konačno pokrenule sa mrtve tačke i da konačno do svih ljudi dopre svest o tome kako smo svi jednaki, neovisno o razlikama koje nas trebaju spajati, a ne razdvajati- rekla je Ljiljana Koković.

Predstavnici Centra za socijalni rad Grada Novog Sada i Policijske uprave Novi Sad takođe su u okviru panela izneli primere dobre prakse direktne podrške LGBT osobama u Gradu Novom Sadu  i istakli  značaj saradnje među institucijama.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.