Održan Okrugli sto ”Omladinske prestonice Evrope i Afrike”

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je okruglom stolu ”Novi Sad i Asuan-Omladinske prestonice Evrope i Afrike” u okviru kojeg je potpisani osnivački dokumenti za uspostavljanje evropsko-afričke omladinske saradnje, kao i Mreže evropskih omladinskih prestonica.

Naime, na inicijativu tri omladinske prestonice – Novog Sada, Maribora i Kluža, nakon 11 godina, u Novom Sadu, aktuelnoj omladinskoj prestonici formalno je osnovana Mreža omladinskih prestonica Evrope, a potpisnici su bili zvaničnici iz prethodnih omladinskih prestonica. U Novi Sad su tim povodom došli predstavnici gradova Brage (Portugal), Kluža (Rumunija), Maribora (Slovenija), Soluna (Grčka) i Ganje (Azerbejdžan).

– Velika je čast što u Novom Sadu, 11. gradu koji je nosilac titule Omladinska prestonica Evrope, možemo ugostiti predstavnike velikih gradovea, bivših prestonica mladih i što smo sada i formalno osnovali Mrežu omladinskih prestonica Evrope. Takođe, drago mi je što smo danas, potpisali i dokument kojim ćemo ubuduće inicirati bližu saradnju evropskih omladinskih prestonica i afričkih omladinskih prestonica, počevši od Novog Sada i Asuana. Novi Sad je kao nosilac titule Omladinska prestonice Evrope 2019. dobio šansu da svojom energijom mladosti pokaže koliko su naš grad i naša država angažovani u poštovanju sprovođenja politike mladih. Mi smo jedan od univerzitetskih centara Republike Srbije, epicentar omladinskih događaja i na evropskom nivou prepoznati smo kao idealno mesto za sportske i kulturne događaje, muzičke festivale, ali i kao mesto za razvoj omladinskog sektora koji je lider u Srbiji i regionu. Projekt OPENS 2019 je naš sistem rada za budućnost. Mladi u Novom Sadu uče kako da pravilno i temeljno razmišljaju o budućnosti, a mi im omogućavamo institucionalnu podršku. Novi Sad ima aktivnu Kancelariju za mlade, ima Novosadski forum mladih, ali najvažnije, ima omladinu koja učestvuje u svemu. Zato ja kao gradonačelnik imam jednu od najvećih privilegija, a to je da direktno sarađujem sa fenomenalnim mladim ljudima, učeći od njih i sagledavajući razvoj grada iz perspektive koju mladi vide – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da će 13. decembra uslediti predaja ključeva i titule Omladinske prestonice Evrope Amjenu iz Francuske.

Koordinator OPENS Vukašin Grozdanović je naglasio da će od sada Mreža Omladinskih prestonica Evrope moći zajednički da kreira projekte i aplicira pred međunarodnim fondovima, kao i da se formalno predstavlja.

– Potpisivanje tog dokumenta znači ne samo za region, odakle je potekla inicijativa, već i za ostale prošle i buduće omladinske prestonice Evrope – naglasio je Grozdanović.

Guverner Asuana, egipatskog grada koji je Omladinska prestonica Afrike 2019, Ahmed Ibrah rekao je da ta svojevrsna kreativna, ali i formalna razmena između omladine iz Evrope i Afrike, upućuje na to da će u budućnosti ti gradovi imati mnogo zajedničkih aktivnosti na više polja.

U uvodnom delu događaja, prisutnima su se, osim gradonačelnika Vučevića i guvernera Asuana Ahmeda Ibrahima, obratili i Stefan Hudolin u ime Delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasador Egipta u Srbiji NJ.E. Amr Alguvejli koji su izrazili zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje i poželeli još mnogo plodotvornih susreta i razmene iskustava među omladinom dva kontinenta, kao i između aktuelnih i nekadašnjih omladinskih prestonica Evrope.

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.