Održan nacionalni skup samozastupnika

0

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić prisustvovao je Nacionalnom skupu samozastupnika u okviru projekta „Samozastupnici za osnovna prava osoba sa invaliditetom u Srbiji”. Skup se održava sa ciljem da okupi, podrži i ojača grupe za samozastupanje iz osam gradova Srbije, kao i da senzibiliše učesnike o značaju umrežavanja samozastupničkih grupa i povezivanju na nacionalnom nivou.

– Grad Novi Sad će uvek podržavati projekte čiji je cilj osnaživanje osoba sa invaliditetom preko brojnih programa unapređenja socijalne zaštite. Jedan od njih je svakako i samozastupanje kroz program „Male kućne zajednice“ koji kontinuiranio postoji od 2013. godine. Ovaj skup je odlično mesto za razmenu iskustava i znanja u ovoj oblasti koja će svakako doprineti još boljoj i uspešnijoj realizaciji zajedničkog programa za samozastupanje- rekako je Tihomir Nikolić.

Asocijacija za promovisanje inkluzije Srbije realizuje projekat u saradnji sa tri  partnerske organizacije: Centrom za orijentaciju društva iz Beograda, Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Niša i Udrugom za samozastupanje iz Zagreba, a uz podršku Evropske Unije.

Predsednik Asocijacije za promociju inkluzije Srbije dr Dragomir Lukić je naglasio da je u okviru korpusa ljudskih prava jedno od najvažnijih lični doprinos i lično prisustvo osoba sa invaliditetom u svim fazama donošenja bilo kojih odluka, pogotovo onih koji se tiču njih pojedinačno.

-Samozastupanje je ustvari model izuzetno raširen u Evropi, i svakako da taj najkonkretniji način, pokazuje pravi i kvalitetan odnos prema osobama sa invaliditetom rekao je dr Dragomir Lukić objašnjavajući da takav koncept propagira visok nivo participativnosti osoba sa invaliditetom u odlukama koje su važne za njihov život. On je naglasio da je krajnji cilj projekta formiranje nacionalne samozastupničke asocijacije koja će biti pravno lice gde će osobe sa invaliditetom same braniti svoja prava sa punim doprinosom, kako bi ih shvatili, razumeli i stavili u ravnopravnan položaj.

Predsednica Evropske platforme za samozastupanje Senada Halilčević istakla je značaj samozastupanja kod osoba sa intelektualnim teškoćama, jer jedino na taj način, uz podršku šire društvene zajednice mogu olakšati i unaprediti svoj život.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.