Novosadske plate stigle nadomak 70.000 dinara

0

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u Srbiji je u martu iznosila 59.681 dinar. U poređenju s istim mesecom prethodne godine, prosečna neto zarada u martu veća je deset odsto nominalno, odnosno 8,6 odsto realno.

Prosečna neto martovska zarada je 1.549 dinara više od one isplaćene u februaru, kada su zaposleni u Srbiji, u proseku, zaradili 58.132 dinara. Kada je reč o medijalnoj zaradi, ona je u martu dostigla 44.818 dinara, a to zapravo znači da 50 odsto zaposlenih u Srbiji ima zaradu do tog iznosa. I dok je prosečna plata u martu viša od one isplaćene mesec ranije, medijalna zarada je niža, a razlika je 288 dinara jer je u februaru medijalna zarada bila 45.106 dinara.

Kao i u prethodnom periodu, prosečna zarada u Vojvodini, koja je u martu bila 56.850 dinara, kaska za onom koja je isplaćena na nivou republike, a razlika je 2.831 dinar. Baš kao i na niovu republike, zaposleni u Vojvodini u martu su, u proseku, zaradili više nego u februaru, kada je prosečna plata bila 55.312 dinara, odnosno martovska koverta bila je 1.538 dinara deblja.

Na osnovu podataka RZS-a, u odnosu na februar, u Vojvodini nije bilo promena kada je reč o tome u kojim oblastima su zarade bile iznad republičkog proseka, ali ih ima kada je reč o zaradama koje su dostigle ili prestigle prosek na pokrajinskom niovu. Naime, od sedam oblasti u Vojvodini, jedino je u Južnobačkoj prosečna neto plata u martu bila viša od republičkog proseka i iznosila je 62.314 dinara. Zaposleni u toj oblasti jedini su u martu zaradili više od vojvođanskog proseka, a najbliže tome, ali ispod njega, bile su zarade isplaćene u Južnobanatskoj oblasti. U toj vojvođanskoj oblasti u martu su isplaćene prosečne zarade od 56.495 dinara, što je oko 350 dinara manje od vojvođanskog proseka.

Promena u martu, u odnosu na februarske zarade, ima kada je reč o visini zarade u preostalih pet oblasti u Vojvodini. Naime, u martu je u svima prosečna zarada bila iznad 50.000 dinara, što nije bio slučaj u februaru jer je tada u Zapadnobačkoj oblasti prosek bio 49.766 dinara. Ta oblast po visini zarada zauzima poslednje mesto u Vojvodini već nekoliko meseci, tako je bilo i kada su u pitanju iznosi u martu, ali je, iako svega 340 dinara, granica od 50.000 dinara preskočena. Prosečne martovske zarade u preostale četiri oblasti u Vojvodini više su od onih isplaćenih u februaru i kreću se od oko 52.000 do gotovo 55.000 dinara. Tako su zaposleni u Severnobanatskoj oblasti, u proseku, zaradili 52.005 dinara, u Sremskoj 52.994, u Severnobačkoj 53.650 i u Srednjobanatskoj 54.655.

Uprkos tome što su na republičkom nivou plate u martu veće nego u februaru, u Vojvodini je manje gradova koje su dostigle taj nivo zarada, kao i vojvođanski. Martovske prosečne zarade jedino su u Novom Sadu bile više od republičkog proseka, a u kovertu je stalo 69.084 dinara. Na taj način je taj grad posle nekoliko meseci tokom kojih je Titel bio na prvom mestu po visini prosečnih zarada, ponovo zauzeo lidersku poziciju. Zanimljiv je podatak da je u Titelu, u proseku, martovska zarada iznosila 54.999 dinara, što je gotovo 10.000 dinara manje od one isplaćene u februaru – 64.739 dinara, koja je tom mestu obezbedila prvo mesto po visini zarada u Vojvodini.

Manje od republičkog proseka, ali više od onog na pokrajinskom niovu, zaradili su još samo zaposleni u Pančevu, gde je prosečna martovska zarada bila 59.405 dinara, te zaposleni u Vršcu – s prosekom zarada od 59.080 dinara. U svim drugim mestima u Vojvodini prosečne martovske zarade bile su niže od pokrajinskog proseka.

Najmanje u Srbobranu
Iako u martu nije bilo velikih promena u odnosu na prosečne iznose najnižih zarada u februaru, ipak ih ima. Tako martu ni u jednom naselju prosečna zarada nije bila niža od 45.000, što je bio slučaj u februaru, ali je više gradova u kojima je oko 46.000 dinara. Najmanje novca u martu su u proseku zaradili zaposleni u Srbobranu, gde je prosečna plata bila 45.443 dinara. Zaposleni s najtanjim kovertama, u koje je stalo nekoliko stotina dinara više od 46.000 dinara su radili u Malom Iđošu – 46.280, Kovačici – 46.338, a manje od 47.000 dinara zaradili su zaposleni u Novom Bečeju – 46.647, Žablju – 46.719 i Baču – 46.890.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.