Novo kulturno naselje ugošćava italijanske umetnice!

0
Foto: Novo kulturno naselje
Novo kulturno naselje će u periodu od aprila do juna u Novom Sadu, a u sklopu projekta Kreativne Evrope „Magic Carpets“, ugostiti dve umetnice iz Rima koje će u saradnji sa novosadskim umetnicima stvarati zajednički performans koji će biti prikazan na “Aplauz Fest”. 
Umetnice, Frančesku Grosi i Veru Maljoni, će u saradnji sa novosadskim umetnicima stvarati zajednički performans. Njihov stvaralački rad, kao i sam performans biće prikazan na pozorišnom festivalu „Aplauz Fest“ početkom juna. Umetničko delo satkano od pitanja, dilema, različitih pogleda na istu stvar, otvorenosti za promene i novih ideja su domen njihovog interesovanja, a iskrenost, hrabrost i jedinstvnost će opisivati i njihov rad inpirisan Novim naseljem i ljudima. U sklopu ovog programa, novosadski umetnik i član Novog kulturnog naselja, Vojin Ivkov biće u umetničkoj rezidenciji kod partnerske organizacije „Meta Cultural Foundation“ iz Bukurešta, gde će razvijati svoj video projekat.
„Magic Carpets“ je koncept sa idejom pružanja podrške umetnicima u nastajanju, podsticaja mobilnosti među umetnicima iz različitih zemalja, samim tim i kulturnih konteksta, podsticaja vidljivosti njihovog rada sa željom da se iz te podrške i stvaralaštva osnaži uticaj na umetničku produkciju i stvore trajni efekti. Ovaj projekat Kreativne Evrope realizuje 13 partnera iz cele Evrope. U pitanju su organizacije i institucije iz Litvanije ( kao vodeći partner), Italije, Austrije, Irske, Hrvatske, Velika Britanije, Portugala, Nemačke, Rumunije, Letonije, Češke i Gruzije, a među njima je i organizacija „Novo kulturno naselje“ iz Novog Sada.
Jedan od važnih ciljeva je i „izlazak“ kulture i umetnosti na ulice tj. približavanje ovih oblasti svima, na otvorenom prostoru, odnosno na Novom naselju odakle je i ideja za nastanak Novog kulturnog naselja i potekla. Razmišljanje i stvaranje u vaninstitucionalnom domenu, neograničenost u idejama, slobodoumnost, promena, samoposmatranje, uviđanje sličnosti na ljudskom nivou sa ostalim zemljama i prepoznavanje kolektivne problematike su takođe misija ovog projekta.
Iako će umetnice iz Rima biti gošće Novog Sada, našim lokalnim umetnicima će se pružiti
jednaka prilika da rade na drugačiji način, intenzivno i ravnopravno sa njima. Njihova polazna tačka biće Novo naselje, gde će umetnice imati zadatak da se upoznaju sa ovim delom grada, istraže javni prostor, upoznaju građane, a potom će početi intenzivne pripreme za predstojeći performans. I pored toga što je naizgled u fokusu umetnost, važno je spomenuti da je cilj ovog udruživanja zainteresovati i animirati lokalno stanovništvo i uključiti ih nesporedno u ovaj kreativni rad koji će svim posetiocima koji odluče da budu deo „Aplauz Festa” na Novom naselju biti premijeno prikazan početkom juna.
Izvor: Brif.rs
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.