Novi sud u Novom Sadu na 11.000 kvadrata

0
Foto: pixabay

Izgradnja novog suda u Novom Sadu, posle tri godine, ponovo je aktuelna. Naime, prilikom prošlonedeljne posete ministarke pravde Maje Popović Novom Sadu, u razgovoru s gradonačelnikom Milošem Vučevićem, bilo je reči o izgradnji nove palate pravde, što bi trebalo da doprinese poboljšalju rada više od 1.200 zaposlenih u zgradi pravosudnih organa u Sutjeskoj ulici.

Izgradnja nove palate pravde u Novom Sadu najavljivana je godinama. Poslednji put o tome je bilo reči pre tri godine, u ovo vreme, prilikom posete Novom Sadu tadašnje ministarke pravde Nele Kuburović. Gradonačelnik Vučević je tada kazao da je Grad Novi Sad obezbedio zemljište za tu namenu, kao i da pruža punu podršku Ministarstvu pravde u vezi s pribavljanjem neophodnih dozvola.

Ministarstvo pravde je, inače, prema ranijim informacijama, dobilo građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade novog suda u Novom Sadu. Izrada građevinskog projekta na osnovu kojeg je dobijena dozvola finansirana je iz projekta IPA 2012 (Evropska unija). Plac na kojem će biti izgrađen objekat ustupio je Grad Novi Sad, i to na uglu ulica Maksima Gorkog i Stražilovske, u neposrednoj blizini sadašnje palate pravde.

Ministarstvo pravde je te 2018. očekivalo da će uskoro biti odobren novac za finansiranje izgradnje tog objekta kroz projekat IPA 2017, koji finansira EU, a nakon toga i raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. Po predloženom projektu, predviđeno je da buduća zgrada bude površine nešto veće od 11.000 kvadratnih metara, saopšteno je „Dnevniku” iz Ministarstva pravde. Podsetimo, Skupština grada Novog Sada je tri dana uoči Nove 2017. godine donela odluku o prenosu prava svojine na odgovarajućoj parceli na Republiku Srbiju, čime su stvoreni uslovi za pripreme izgradnje nove zgrade pravosudnih organa.

Pošto je s Delegacijom EU u Srbiji bilo ranije dogovoreno da se iz programa IPA 2018. godine izdvoji novac radi rešavanja problema nedostatka prostora za novosadske sudove i tužilaštva, predavanjem placa površine 12,37 ari državi ispunjen je jedan od preduslova za dobijanje te pomoći.

Ministarstvo pravde je prethodno od Republičke direkcije za imovinu zatražilo da pokrene postupak za prenos javne svojine na pomenutoj parceli, uz obrazloženje da zgrada u Sutjeskoj ulici, u kojoj su smešteni organi pravosuđa, ni približno ne zadovoljava potrebe sudova i tužilaštava. Zajednički je interes Grada Novog Sada i Ministarstva pravde da se na navedenoj lokaciji izgradi još jedna zgrada pravosudnih organa da bi se zadovoljile sve potrebe građana Novog Sada i Vojvodine, i unapredio njihov pristup pravdi, navodi resorno ministarstvo u zahtevu za pokretanje postupka prenosa svojine na parceli buduće zgrade suda.

A da bi bili stvoreni i urbanistički uslovi za potpunu realizaciju projekta, gradski parlament je doneo i izmene Plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, kojima je predviđeno da uz postojeću, bude izgrađena još jedna zgrada.

Inače, Novi Sad je s Republikom još pre više od deset godina imao prve razgovore o zidanju nove zgrade suda, i to u Radničkoj 2, prekoputa sadašnje Palate pravde. Pri tome je čak objavljen i arhitektonski konkurs. Za izradu projekta i Grad Novi Sad i Ministarstvo pravde izdvojili su po 20 miliona dinara. Objekat je trebalo da ima sedam spratova i 25.000 kvadrata prostora, najavljeno je pre više od decenije. Od svega se, međutim, odustalo zbog nedostatka novca.

Inače, na parceli budućeg suda na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog, po ranijem planu, trebalo je da bude izgrađena stambena zgrada, ali se i od toga odustalo.

Tesno u Sutjeskoj

Sadašnja Palata pravde u Sutjeskoj ulici odavno je postala tesna za potrebe Osnovnog, Višeg, Privrednog i Apelacionog suda, kao i Osnovnog, Višeg i Apelacionog tužilaštva. Pre nekoliko godina odatle je izmešteno samo Građansko odeljenje, u zgradu u Bulevaru oslobođenja, gde je od početka aprila 2010. i Prekršajni sud.

U međuvremenu, Novi Sad je odavno duplirao broj stanovnika u odnosu na onaj koji je imao kada je sagrađena sadašnja zgrada pravosudnih organa.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.