Novi Sad usvojio budžet od 245 miliona evra: Investicije i veća socijalna davanja

0

Novosadska skupština je većnom glasova uslvojila budžet Novog Sada za 2021. godinu u visini od 28,77 milijardi dinara.

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić, istakao je na konferenciji za novinare pred zasedanje, da je budžet „razvojni, sa istaknutim socijalnim komponentama”, te da je gradska vlast i pored teške godine i pandemije kovid-19, za narednu povećala socijalna davanja, dok ujedno nije odustala ni od jedne kapitalne investicije.

– Poredeći sa 2010. godinom, ovo je gotovo dvostruko veći budžet. Preko devet milijadi dinara biće uloženo u kapitalne investicije, što je više od trećine budžeta. To je jasan znak da Novi Sad nastavalja da ulaže i da se razvija uprkos pandemiji korona virusa – poručio je tom prilikom Đurić.

On je najbrojao neke od kapitalnih projekata u narednoj godini, kao što su nova obdaništa na Adicama, Veterniku i Sajlovu, završetak rekonstrukcije doma zdravlja na Limanu 4, završetak novog doma zdravlja na Adicama i početak izgradnje doma zdravlja na Vidovdanskom naselju.

– Planiramo takođe uređenje dela centra grada, pripremićemo projekat rekonstrukcije Spensa, a započećemo i izgradnju Atletskog stadiona sa dvoranom na Jugovićevu. Ujedno, završićemo park na Novom naselju – napomenuo je Milan Đurić.

Kako je istakao, u narednoj godini započinje jedan od najvećih projekata – izgradnja četvrtog mosta na Dunavu, kao dela obilaznice, a koji je dobio i nacionalni značaj. Đurić je rekao da je u republičkom budžetu za 2021. godinu za ovaj projekat obezbeđeno 440 miliona dinara.

– Velike investicije neće izostati ni u osnovnim i srednjim školama. Završavaju se radovi na Gimanziji „Isidora Sekulić” i OŠ „Ivan Gundulić”, a počinje rekonstrukcija OŠ „Vasa Stajić”. Takođe, završićemo muzičko-baletsku školu – rekao je zamenik gradonačelnika.

Po njegovim rečima, nastavljena je politika ravnomernog razvoja gradate će se tako naredne godine raditi na kanalizaciji u Kisaču, sposrtskom kompleksu sa bazenom u Futogu, domu penzionera u Kaću… Đurić je ukazao da su građani na budžet aktivno uticali preko predloga svojim mesnim zajednicama.

– Na predlog „Novosadske biciklističke inicijative”, koja ima 25.000 članova, obezbedili smo novac za rekonstrukciju pešačkih i biciklističkih staza duž Futoške ulice i Futoškog puta. Sada radimo deo od Hajduk Veljkove do Bulevara Patrijarha Pavla dužine 9,5 kilometara i vrednosti od 181 milion dinara – naznačio je Đurić.

Pored toga, naveo je da je za narednu godinu obezbeđeno 2,203 milijarde planiranih za socijalnu zaštitu, 163 miliona više nego ove godine. On je ponovio da će boravak dece u vrtićima „Radosnog detinjstva” i dalje biti besplatan, kao i komplet udžbenika za prvake. Po njegovim rečima, više novca će biti i za subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima, te će tako 3.200 dece, za 200 više, nego ove godine, imati novčanu podršku Grada.

S druge strane, predstavnici jedine dve opozicione odborničke grupe – SRS i DSS, Đurađ Jakšić i Bojan Radojević bili su protiv predloženog budžeta. Jakšić je naveo da su prihodi nerealno planirani, jer ekonomska kriza tek dolazi, što će se odraziti na broj radnih mesta i visinu plata, a time i na poreze koji pune budžet. On smatra da je budžet potrošački, sa gotovo tri četvrtine namenjene tekućoj potrošnji. Kako je istakao, očekivao je „kreativniji i sadržajniji” Program uređenja građevinskog zemljišta, koji je za narednu godinu vredan 5,6 milijardi dinara.

Za Radojevića pak, budžet je manji za dve milijarde u odnosu na ovu godinu, a u njemu postoji primarni deficit koji se pokriva iz suficita, ali i preko gradskih preduzeća i samih građana. I Radojević i Jakšić kritikovali su predlog kojim se uvodi mogućnost naplate 118 dinara kao fiksnog mesečnog troška na računima za vodu, te je za Radojevića to posledica smanjenih subvencija Grada „Vodovodu i kanalizaciji”, a za Jakšića „pljačkaški namet”.

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić na te kritike odgovorio je da je u pitanju mogućnost koju je predvideo „Vodovod”, ali da naknada nije uvedena.

– Naknada se dalje može predvideti Cenovnikom koji se usvaja na Gradskom veću. Gradsko veće odlučuje da li će naknade uopšte biti, da li će biti jedan ili 118 dinara. U drugim gradovima je to isto uvedeno, jer na taj način žele da unaprede i obnavljaju svoje vodovode, u pitanju su namenske pare – zaključio je Đurić.

Teme i stavovi izneti na konferenciji za novnare pred sednicu dominirali su i tokom samog zasedanja. S jedne strane opozicija je kritikovala predloge budžeta, ali i podržala odluku o izgradnji doma zdravlja na Vidovdanskom naselju, dok su odbornici iz svih ostalih odborničkih grupa izneli javnu podršku predlogu budžeta. U tom verbalnom baražu, moglo se čuti i da će Veternik dobiti kanalizaciju do 2022. godine, da se izdavaja 500 miliona dinara za tužbe iz sedmadesetih godina oko eksproprijacije zemljišta, te da se razmatara „fidik” sistem za rekonstrukciju Spensa, gde bi izvođač radova preuzeo veći deo rizika samog posla. Predstavnici vladajuće većine istakli su i do sada najveći program održavanja gradskih puteva od 1,2 milijarde dinara.

Do kraja sednice Skupština je usvojila sve predloge iz 56 tačaka, među kojima i subvenciju za gorivo JGSP-u od 450 miliona dinara, niz urbanističkih planova i dokumenata, planove gradskih preduzeća za narednu godinu i niz kadrovskih rešenja.

Hidrološke analize na Šodrošu

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na aktivnosti koje se odvijaju na budućoj trasi novog mosta preko Šodroša, odnosno područja takozvanog „Novog Sada na vodi”. Zamenik gradonačelnika Milan Đurić istakao je da se čeka završetak studije koja će pokazati šta se može dalje raditi na pomentom delu Dunava.

Direktor „Urbanizma” Dušan Miladinović, pak, pojasnio je da se radi hidrološka analiza da bi se dobili sveži podaci, na zahtev Instituta „Jaroslav Černi”. Ta tema se pokrenula i tokom skupštinske rasptrave, da bi načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejan Mandić rekao da ne zna šta je tačno „Novi Sad na vodi”, te da bi Grad mogao da komunalno opremi neku lokaciju mora da postoji i neki investitor s kojim se sklapa ugovor.

– Nemamo ni završen plan detaljne regulacije za taj deo grada, a nema ni investitora. Kada ih bude naći će se u našem programu, kao i svi drugi – zaključio je Mandić.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.