Novac zbog gubitka posla potražuje 402 Novosađanina

0

Tokom vanrednog stanja elektronskim putem se na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo 625 sugrađana, od kojih su 402 zbog gubitka posla podnela zahtev za novčanu naknadu, saznajemo u novosadskoj filijali NSZ-a.

Većinu su, navode, činile žene. Najveći broj onih koji su ostali bez posla su s trećim i četvrtim stepenom stručne spreme. Po evidenciji NSZ-a, sugrađani koji su ostali bez posla mahom su radili u oblasti hotelijerstva, trgovine, ugostiteljstva, frizerskim i kozmetičkim salonima, kao i u sektoru saobraćaja. Najveći broj njih ima između 30 i 35 godina, nešto manje je onih od 35 do 40, a potom slede mladi od 25 do 30.

Na kraju aprila u Novom Sadu bilo je 14.555 nezaposlenih građana, što je, kako kažu u NSZ-u, smanjenje od dva odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Vršilac dužnosti direktora filijale Novi Sad Tatjana Vidović kaže za „Dnevnik“ da je NSZ razvio široku paletu usluga kojima se pruža podrška u traženju posla i uvećavaju mogućnosti za zapošljavanje. Osim toga, nezaposlenima, ali i poslodavcima, svake godine je na raspolaganju i set finansijskih mera za podsticanje zapošljavanja, kao što su programi stručne prakse i pripravnika, javni radovi, subvencije za samozapošljavanje, obuke za tržište rada, subvencije za zapošljavanje i dr.

Zadovoljni smo što možemo da kažemo da je, uprkos vanrednom stanju, vladalo veliko interesovanje poslodavaca i nezaposlenih za taj vid podrške zapošljavanju, priča za „Dnevnik“ Tatjana Vidović.

Do sada je filijala Novi Sad, dodaje, naša sagovornica, primila 789 zahteva za angažovanje 1.133 sugrađana.

Odluke o tim zahtevima se donose kontinuirano i zaključuju se ugovori o angažovanju građana. Neki od tih programa su još uvek u toku i poslodavci se i dalje mogu prijaviti za pare za podsticanje zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje. Detaljne informacije mogu dobiti u novosadskoj filijali NSZ-a, navodi Vidovićeva.

Inače, oni koji za vreme vanrednog stanja nisu bili u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposlenih i podnesu zahtev za novčanu naknadu elektronskim putem ili poštom, mogu to uraditi u roku od mesec dana od njegovog ukidanja, lično ili takođe elektronski. Filijala Novi Sad NSZ-a je tokom vanrednog stanja, a i nakon njegovog završetka, prilagodila rad klijentima. Tako su tokom vanrednog stanja njihove usluge bile dostupne onlajn, a po završetku je sugrađanima, uz zadržavanje elektronskog oblika komunikacije, omogućen pristup i neposredan kontakt kada je to potrebno, ali uz poštovanje svih zaštitnih mera.

Tatjana Vidović dodaje i da NSZ nastavlja da ulaže u obuku i prekvalifikacije nezaposlenih. Filijala Novi Sad će, kako navodi, u drugoj polovini godine realizovati kurseve za nezaposlene Novosađane, a u pitanju su obuke za vođenje poslovnih knjiga, rukovanje građevinskim mašinama, manikir-pedikir, digitalni marketing. Organizovaće i obuke za nezaposlene osobe s invaliditetom. Oni će se obučavati za engleski jezik, vođenje poslovnih knjiga, manikir-pedikir, pakovanje prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, za elektronsko poslovanje, a biće im omogućena i osnovna informatička obuka.

Za novi biznis 126 ugovora

Na javni poziv NSZ-a za samozapošljavanje ove godine konkurisalo je 354 sugrađana, a njih 126 potpisaće ugovore, nakon čega će im biti isplaćena subvencija za pokretanje sopstvenog malog biznisa. Nacionalnim akcionim planom za 2020. godinu predviđeno je da u program samozapošljavanja koji se finansira novcem NSZ-a na teritoriji Republike Srbije bude uključeno ukupno 3.100 građana, od toga njih 2.200 biće finansirano iz budžeta NSZ-a, a 900 će, osim NSZ-a, finansirati i lokalne samouprave.

Programi samozapošljavanja biće finansirani i iz budžeta Grada Novog Sada, koji je za tu meru za 2020. godinu izdvojio 30 miliona dinara, od kojih je u toku javni poziv za samozapošljavanje žena.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.