Nova sednica novosadske skupštine zakazana za petak

0

NOVI SAD: Treća sednica novosadske skupštine održaće se 2. oktobra, a sadržaj dnevnog reda pokazuje da će odbornici sumirati prošlu poslovnu godinu Grada i njegovih preduzeća, ali i da će doći do promena na čelu pojedinih gradskih preduzeća, pošto su Skupštini ostavke podneli direktori „Novosadske toplane”, „Informatike”, „Tržnice”, kao i Stambene agencije Novog Sada.

U petak će tako pred gradski parlament biti izneti završni račun gradskog budžeta za prošlu godinu, te izveštaji o realizaciji budžetskih programa, kao što su oni o finansiranju određenih komunalnih delatnosti, zaštite od požara, ali i subvencije za gorivo za JGSP „Novi Sad”. Osim toga, javna gradska preduzeća, pojedine agencije i ustanove podneće izveštaje o investicijama i poslovanju tokom 2019. godine, a potom će se glasati i o raspodeli dobiti preduzeća.

Na sednici će se analizirati i izvršenje gradskog budžeta u prvoj polovini ove godine, te učinak gradskih preduzeća u tom periodu.

Novi Sad će i ove godine stipendirati deset studenata Univerziteta u Novom Sadu s po 17.000 dinara mesečno, naravno, ako to potvrdi Skupština. Novac, za ovu godinu 510.000 dinara, a za celu narednu oko dva miliona, biće prebačen Fondu za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika UNS-a, dok će Grad delegirati svog predstavnika u rukovodstvo Fonda.

U najznačajnijem dokumentu sednice zakazane za petak, odnosno završnom računu gradskog budžeta za 2019. godinu, utvrđeno je da je Novi Sad prošle godine iz svih izvora prihoda raspolagao s oko 29,95 milijardi dinara. Dok je gotovo 20,7 milijardi stiglo iz opštih prihoda, milijarda i po s republičkog i pokrajinskog nivoa, 1,4 milijarda zarađena je od prodaje građevinskog zemljišta. Istovremeno, oko 6,2 milijardi dospelo je u novosadsku kasu jer nije utrošeno u prethodnim godinama. Prošle godine, troškovi gradskog budžeta iznosili su 25 milijardi dinara.

U izveštaju o izvršenju budžeta Grada u prvoj polovini 2020. godine stoji da se u gradsku kasu slilo oko 14, 3 milijardi dinara, odnosno 87,5 odsto od planiranih prihoda. U istom periodu potrošeno je oko 9,4 milijardi, što je 57,7 odsto od zacrtanog. Kao uzroci takvog raskoraka navode se obračunski i izveštajni periodi, trajanje procesa javnih nabavki, kao i samog izvođenja radova. Na taj način budžetski suficit u prvoj polovini godine iznosi 1,077 milijardu dinara.

Olakšice za kioske, letnje bašte…

Novosadski odbornici glasaće i o olakšicama koje predviđaju umanjenje komunalne takse za isticanje imena firme na poslovnom prostoru od 99 odsto do kraja godine za bioskope, turističke agencije i tur-operatere, te za hotele i slične smeštaje. Za isti procenat i period, ukoliko Skupština podrži predlog, trebalo bi da se umanji i naknada za korišćenje javnih površina za postavljanje kioska, letnjih i zimskih bašti, pokretnih tezgi i uređaja za kokice.

Četiri direktora podnela ostavke

Direktor „Novosadske toplane“ Dobrosav Arsović (SNS), nakon šest godina na čelu tog preduzeća, podneo je ostavku, koja će se u petak naći pred novosadskim odbornicima. U obrazloženju, Arsović navodi da je juna prošle godine imenovan za direktora nakon javnog konkursa, a da mandat od četiri godine ranije završava iz ličnih razloga.

Zbog odlaska u starosnu penziju naredne godine, neopozivu ostavku je podneo i direktor „Tržnice” Dušan Bajić (LSV), koji je na to mesto imenovan jula 2017. godine. Pre isteka manadata ostavku na mesto direktora „Informatike” podneo je i Nenad Barac (SNS), ali on nije obrazložio svoju odluku. Goran Zarić (POKS), koji je na čelo Stambene agencije došao u decembru 2016. godine, takođe je podneo ostavku.

Za sada u skupštinskom materijalu nema podataka o zamenama za te rukovodioce, a kakva će kadrovska rešenja biti predložena, videće se verovatno na samoj sednici.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.