Nova parking mesta u centru Novog Sada

0
centar

Planom generalne regulacije blokova oko Srpskog narodnog pozorišta, u Šafarikovoj ulici planira se izgradnja višespratne garaže, kao i podzemnog prolaza na uglu Uspenske i Jevrejske ulice. Plan je do početka ove nedelje bio na ranom javnom uvidu.

Imajući u vidu da prostori u centru grada već duže ne podmiruju potrebe za parkiranjem, na uglu Šafarikove i Uspenske ulice planira se izgradnja višespratne garaže s oko 350 parking mesta, a uz nju i izgradanja poslovnog objekta do četiri sprata, koji će se oslanjati na hotel „Centar“. Predloženi kolski pristupi garaži su iz Šafarikove i Ulice Pavla Papa, a imajući u vidu da je krov planirane garaže ravan, urbanisti predlažu njegovo ozelenjavanje, odnosno formiranje krovnog vrta.

Kako se navodi u nacrtu plana, poslovni objekat i javna garaža gradiće se po rešenju koje je izabrano na arhitektonsko-urbanističkom konkursu na osnovu kojeg je realizovan i hotel „Centar“ na uglu Uspenske i Jevrejske ulice.

Autobuski terminal u Šafarikovoj ulici se ne zadržava, a planirana je i rekonstrukcija raskrsnice ulica Uspenske, Šafarikove i Stefana Stefanovića. Predviđen je produžetak biciklističke staze u Jevrejskoj ulici na delu između Šafarikove i Uspenske, i izgradnja pešačke kolonade na tom delu Jevrejske. Zanimljivo je da urbanisti predlažu i izgradnju podzemnog prolaza, ispod prelaza u Uspenskoj ulici (na uglu Uspenske i Jevrejske). U planu se navodi da bi se, osim bezbednosti, izgradnjom podzemnog prolaza povećao i kapacitet raskrsnice ulica Jevrejske, Uspenske i Bulevara Mihajla Pupina.

Planom se predviđa rekonstrukcija bloka zgrada, severno od Ulice Papa Pavla koji je ograničen Šafarikovom, Uspenskom, Jevrejskom i Ulicom Pavla Papa. Naime, predviđeno je rušenje objekata koji nisu u dobrom stanju, osim stambene zgrade iz prve polovine 20. veka u Pavla Papa 2, koju je neophodno rekonstruisati, i hotela „Centar“ na uglu Uspenske i Jevrejske ulice. Blok južno od Ulice Papa Pavla, površine 0,41 hektara, ograničen je Šafarikovom, Pavla Papa i Jevrejskom, a urbanisti smatraju da su objekti u južnom bloku u boljem stanju nego oni u severnom pa ih uz pojedinačnu zamenu i izgradnju novih treba zadržati.

Posle ranog javnog uvida, komisija pregleda sugestije i zatim se radi nacrt koji će biti na javnom ili tzv. redovnom uvidu, posle čega će uslediti javna sednica.

Izvor: Dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.